Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 719
Copyright (C) HIX
2000-11-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 SOS (mind)  7 sor     (cikkei)
2 korozott (mind)  13 sor     (cikkei)
3 Korozott (mind)  14 sor     (cikkei)
4 szaloncukor (mind)  5 sor     (cikkei)
5 Narancskerdes (mind)  9 sor     (cikkei)
6 Re: Neves etelek (mind)  71 sor     (cikkei)
7 Re: korozott (mind)  25 sor     (cikkei)
8 Re: Korozott? ( 10 sor ) (mind)  18 sor     (cikkei)
9 Re:Korozott +egyeb (mind)  27 sor     (cikkei)
10 kacsa, csirke, torta (mind)  41 sor     (cikkei)
11 suti, dios csirkemell (mind)  45 sor     (cikkei)

+ - SOS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kínai szerencse-süteményt szeretnék sütni. Eddig még nem kényeztetett
el a web szerencse-sütemény receptek százaival. Ha tud segíteni valaki,
kérem írjon az  címre.

Köszi

Sz. Ica
+ - korozott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsolt,

> Alapesetben kell hozza juhturo, hagyma, paprika, mustar, 
> ezeket osszekeverem, de mivel lehet  pikanssa tenni? 

Erdekes, mi a korozottet egy kicsit maskepp fuszerezzek.
Tehenturo (0,25 kg), 1 doboz tejfol (2 dl), juhtorot altalaban nem teszunk
bele, so, 
pirospaprika, fokhagyma es egy keshegynyi orolt komeny.
A komeny szerintem alkalmas a pikanssa tetelre :-))

Udv,
Tibor
+ - Korozott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Zsolt!

En meg roquefort sajtot teszek bele reszelve ( 20 dkg juhturohoz kb. 10
dekat ), tovabba orolt komenyt ( izles szerint, de nem sokat ), s ha nem
tul sos a kutyulek, egy kis csipos piros aranyat. Ha kapok, hagyma
helyett egy cserepnyi snidlinget rakok bele vagy lila hagymat.
Probald ki!

Szia

Csiri

Jaj, most latom, hogy te nem irtal vajat vagy margarint! Kb. annyit
teszek bele, amennyi a juhturo.
+ - szaloncukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok. Szeretnek otthonrol szaloncukrot kuldetni. De nem tudom
melyikek a finomak. Kerlek adjatok tanacsot. Tavaly a ferjem hozott
truffeles szaloncukrot a stollwerck-tol. Annak mi a pontos neve? az
nagyon finom volt. Koszi: Bea
Harom (csokira) ehezo csemete is nagyon varja a valaszotokat.
+ - Narancskerdes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!
Szeretnem, ha egy kerdesemre valaszolna valaki:
Nem tudjatok, hogy hol lehet kapni, vagy mostanaban mert nem lehet kapni
olyan nagy narancsot, amiket a 90-es evek kozepen lehetett (kb. 12cm
atmeroje volt)
Ha valaki segiteni tud , elore is koszonom!

Sziasztok!
   HUNOR
+ - Re: Neves etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: *** HIX KONYHA *** #715 ( 27 sor )
> Idopont: Fri Nov 17 11:04:03 EST 2000 KONYHA #716
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> > Hugom tanulmanyaihoz kernek segitseget: tudtok-e olyan receptet, amelyet
> egy
> > hires emberrol neveztek el (pl. Jokai bableves)? Es esetleg azt az infot,
> > miert rola kapta a nevet?
> >
> > Koszonettel,
> > Godzzo
>
> Az ujhazy tyukhusleves Ujhazy Ederol a szazadfordulo legendas pesti
> szineszerol kapta a nevet,  az alabbi etelek tortenetet ne tudom, de ezeket
> is hires emberekrol neveztek el
> Batthyany-rizs
> Belszinszelet Colbert modon
> Belszinszelet Kedvessy modon
> Belszinszelet Medici modon
> Belszinszelet Pompadour modon
> Belszincsikok Sztroganoff modon
> Belszinszelet Wellington modon
> Szapary maj
> Eszterhazy rostelyos
> Fogasfile Florentine modon
>
> ez az, ami hirtelen az eszembejutott
> Udvozlettel
> lonci
> Gundel palacsinta
> Dobos torta
>
> =======================================================
> Felado :  [Slovak Republic]
> Temakor: Re: kerdes  ( 19 sor )
> Idopont: Fri Nov 17 07:33:36 EST 2000 KONYHA #716
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> > Sziasztok!
> >
> > Hugom tanulmanyaihoz kernek segitseget: tudtok-e olyan receptet,
> amelyet egy
> > hires emberrol neveztek el (pl. Jokai bableves)? Es esetleg azt az
> infot,
> > miert rola kapta a nevet?
> >
> > Koszonettel,
> > Godzzo
>
> Lehet hogy rosszul tudom, de az nem Jokai (de nem is Jokay), de jokai
> bableves, Joka kozseg szerint. Joka Del-Szlovakiaban van, a terkepeken
> int Jelka szerepel.
> De azert van mas tippem, pl. Ujhazy tyukhusleves, Dobos torta ...
>
> Udv
>
> Tomi
>

Tegyünk hozzá még néhányat:

Dubarry-leves
Székelykáposzta (Székely állítólag későn esett be az étterembe, és maradék
káposztából és pörköltből állt össze a vacsora)
Csáky rostélyos
Marshall-máj
Melba

Edit (Győr)
+ - Re: korozott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>
> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Korozott? ( 10 sor )
> Idopont: Sun Nov 19 14:13:11 EST 2000 KONYHA #718
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
>
> Egy kis kiegeszitest szeretnek kerni a korozott keszitesehez. Alapesetben
> kell hozza juhturo, hagyma, paprika, mustar, ezeket osszekeverem, de mivel
> lehet  pikanssa tenni? A multkor vettem a Coraban korozottet, nekem nagyon
> izlett. Volt benne valami, amirol nem tudom mi az. Azt szeretnem megtudni
> milyen fuszerekkel lehet izletesse tenni?

Kedves Zsolt!

A alapreceptbol kimaradt a vaj es a  komenymag - igaz, a  mustar nem igazan
tartozik bele, es mi hagyma helyett (vagy mellett) fokhagymaval csinaljuk. Egye
ni
variaciohoz ajanlom kiprobalni a szerecsendiot, (feher) borsot, snidlinget, val
ami
aromas sajtot..

Edit (Győr)
+ - Re: Korozott? ( 10 sor ) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Korozott? ( 10 sor )
>
>Egy kis kiegeszitest szeretnek kerni a korozott keszitesehez. Alapesetben
>kell hozza juhturo, hagyma, paprika, mustar, ezeket osszekeverem, de mivel
>lehet  pikanssa tenni? A multkor vettem a Coraban korozottet, nekem nagyon
>izlett. Volt benne valami, amirol nem tudom mi az. Azt szeretnem megtudni
>milyen fuszerekkel lehet izletesse tenni?


Komenymag!!! Hagyma helyett pl. probalkozhatsz snidlinggel is (igy 
kimelobb). Esetleg probald meg egyszer ujhagymaval.
Ha igazan jot akarsz, keresd ki az archivumbol Bacskai Peter 'Korozott, 
agglegeny modra' receptjet (barna sorrel)
:))))

Topy
+ - Re:Korozott +egyeb (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsolt kerdezte:

> Egy kis kiegeszitest szeretnek kerni a korozott keszitesehez.
Alapesetben
> kell hozza juhturo, hagyma, paprika, mustar, ezeket osszekeverem, de
mivel
> lehet  pikanssa tenni? A multkor vettem a Coraban korozottet, nekem
nagyon
> izlett. Volt benne valami, amirol nem tudom mi az. Azt szeretnem
megtudni
> milyen fuszerekkel lehet izletesse tenni?

Hu"ha. Kerlek ne haragudj, de most olvasok eloszor egy _komenymag_
nelkuli receptet es erre azonnal beindultak az ujjaim :-))) Egy masik
osszetevo, amit sokan ugyanolyan nelkulozhetetlennek tartanak az a so:r.
Utobbibol a szakertok 1 EK-et ajanlanak kb. 20 dkg turohoz (kavaras
mellett lassan hozzaadni), a tobbi mennyiseg amugy szemre/osztonre megy
:-)


Csillagkarfiol:
Itt NO-ban van, de csak jobb helyeken kaphato es ott sem mindig. Az
utobbi 2-3 evben tunt fel, furamod eloszor a viraguzletekben, cserepben.
Mellette fel-feltunedezik a Juli altal emlitett lila is.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - kacsa, csirke, torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ismet par finomsag:

Gyumolcsos torta/Kecskedi torta

4 tojabol piskotat sutunk, visszatesszuk (nem jo a tortakarima, amit
pl. a nemeteknel is lehet kapni, mert a krem szetnyomja!!),
gyumolccsel kirakjuk.
Krem: 2,5 dl tejbe belekeverjuk 2 tojas sargajat, 5 evokanal
kristalycukrot, 2 dkg vanilias cukrot es felfozzuk. Hagyjuk kihulni.
1,5 dl vizben felolvasztunk 2 evokanal zselatint, es felfozzuk. 2
pohar tejszinbol kemeny habot verunk. A tojasos masszaba keverjuk a
zselatint, majd a tejszinhabot, es a piskotara ontjuk. Hutobe tesszuk,
es megdermesztjuk.

Gorog csirke
1,5 kg csirke darabolva, 75 dkg krumpli, 2 nagy fej hagyma karikara
vagva, 10 dkg rizs.
A krumplit, a hagymat, rizst osszekeverjuk. Szalonnaval kibelelunk egy
tuzallo talat, beleontjuk a rizses-krumplis kevereket, majd rarakjuk a
csirket. 2 dl vizben elkeverunk 1 citrom levet, belenyomunk 2 gerezd
fokhagymat, es ezzel leontjuk a csirket. Lefedjuk es megsutjuk.

Narancsos kacsamell
2 kicsontozott kacsamell, so, 3 evokanal szojaszosz, 1 evokanal
szojaolaj (helyette en olivaolajat hasznalok), 1 evokanal
kukoricaliszt (vagy zab-, rozs-, tonkolybuza-liszt), 1 kis fej hagyma,
2 kockacukornyi gyomber, 4 narancs, olaj

Az olivaolajat, a szojaszoszt es a kukoricalisztet fel deci hideg
vizzel osszekeverjuk. A hust hosszukas csikokra vagjuk, megsozzuk, es
a szojas pacba forgatjuk. 30 percig pacoljuk, majd szurobe teve
lecsepegtetjuk, de a levet felfogjuk. Wokban vagy nagyobb serpenyoben
(en eddig csak serpenyoben probaltam, Wokot a Jezuska fog majd hozni
:)) keves olajat hevitunk, megpuhitjuk benne a finomra vagott hagymat,
es a gyufaszalnyi darabokra vagott gyombert (en oroltet hasznalok).
Hozzaadjuk a hust, es nagy langon 5-7 percig egyutt piritjuk. Raontjuk
a paclet es osszeforraljuk. Szukseg szerint egy kis narancslevel
higitjuk. A narancsgerezdeket a legvegen adjuk hozza, atforrositjuk,
es rizsagyon talaljuk.

 Cintia                            mailto:
+ - suti, dios csirkemell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bananropogos
2 erett banant (az a legjobb ha nagyon puha, akar mar foltos is lehet)
villaval osszetorunk. Citromlevel jol elkeverjuk (eleg egy nagyon pici
citromle). 1 tojast 1 dl tejjel habosra keverunk, beleteszunk 15-20
dkg lisztet (nagyon finom tonkolybuza-liszttel, vagy zabliszttel, de
Graham liszttel, rozsliszttel is igazi kulonlegesseg, es nagyon
izletes). Belekeverunk 1 evokanal porcukrot (barna cukorral is batran
elkeszitheto, semmit nem ront rajta, sot, csak javit), csipetnyi sot
teszunk bele, 1 csapott teaskanal sutoport, 2 evokanal olajat, vegul a
banant. Forro olajban sutjuk.

Buzacsira desszert
1/2 kg buzacsira piritva, 25 dkg daralt keksz, 1-2 evokanal buzakorpa.
2 evokanal fahej, 2 dkg vanilias cukor, 1 citrom reszelt heja, 10 dkg
margarin, keves lekvar vagy viz, rum vagy rumaroma. Mindezt jo
alaposan osszegyurjuk, golyokat formalunk, es
kokuszreszelekbe/zabkorpaba/csokireszelekbe/apro szines cukorkeverekbe
forgatjuk.

Dioszoszos csirkemell

2 csirkemellt szeletekre vagunk, 2 evokanal lisztben megmartjuk, es 2
evokanal olajon hirtelen atpiritjuk. Ra egy pohar viz, so, bors,
puhara paroljuk. 2 evokanal olajon 1 fej hagymat megpiritunk, bele 5
dkg daralt dio, 1-2 percig piritjuk, ra 1/2 pohar viz, bors, (so-en
nem teszek bele, de egyebkent lehet bele tenni), felforraljuk, majd
beleteszunk 2 paradicsomot (telen helyettesitheto 1 evokanal
paradicsompurevel, melyet 1 dl paradicsomlevel higitottunk), 2 zuzott
fokhagymat, addig piritjuk, amig levet nem enged. Kiszedjuk a
csirkehust, a levehez keverjuk a dios szoszt, majd 1 teaskanal lisztet
2 dl tejben jol elkeverunk, bele a szoszba, kiforraljuk, beletesszuk a
hust, par percig forraljuk.

Edes tejfolos galuska

4 tojas sargajat, 4 pupozott evokanal liszttel elkeverunk, majd
hozzaadunk 2 dl tejfolt, csipet sot es a 4 tojas habjat.
1 liter tejet 1/2 rud vaniliaval es 1 evokanal cukorral felforralunk.
A tojasos masszabol galuskakat szaggatunk bele, mindket oldalat nehany
percig fozzuk. Egy mely, kivajazott talba tesszuk, soronkent
megszorjuk daralt dioval es mazsolaval. Amikor az osszes galuska kesz,
a megmaradt tejjel leontjuk, es elomelegitett sutoben megsutjuk.


 Cintia                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS