Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 798
Copyright (C) HIX
2001-03-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: napraforgo + Rokfortos martas (mind)  19 sor     (cikkei)
2 "Tomeges coctail party".Mas. (mind)  15 sor     (cikkei)
3 Mit egyunk E... nelkul (mind)  40 sor     (cikkei)
4 csorogebe bor/rum (mind)  11 sor     (cikkei)
5 slambuc (mind)  45 sor     (cikkei)
6 tovabbi-tokanyok-rostelyosok (mind)  54 sor     (cikkei)
7 Re: napraforgo (mind)  11 sor     (cikkei)
8 Huha! (mind)  10 sor     (cikkei)
9 Re: burek (mind)  9 sor     (cikkei)
10 Re: *** HIX KONYHA *** #796 (mind)  22 sor     (cikkei)
11 Re: Tokany (mind)  10 sor     (cikkei)
12 Teszta safranyos-tejszines martassal (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - Re: napraforgo + Rokfortos martas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

En rendszeresen a gaztuzhely sutojeben piritom. Tepsiben, gyakran 
kevergetve. Nagyon finom. Igaz konnyen megeg ha nem figyel az ember.

Mikroban csak a hantoltat szoktam, az viszont ott finom. Nem szarad ki, 
de azt is gyakran kell kevergetni. 1 csomag 4 perc alatt kesz, 
percenkent megkeverve.

Viszont nekem is lenne egy kerdesem. A tv-ben (mar nem tudom melyik 
csatornan) lattam valami husszeletet rokfortmartassal. Azt nem tudtam 
eldonteni, hogy a husszeletre tettek ra a sajtot, vagy a martasba 
olvasztottak bele es ugy ontottek az egeszet a szeletre. 
Csinalt mar valaki ilyet? Ha igen, hogyan?
Masik: a martashoz megfelel-e a rokfortos salataontet? 

Koszi!

Kata
+ - "Tomeges coctail party".Mas. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatunderek!                                      
                                                            
Felvetodott egy tomges coctail party lehetosege. Mint       
termekgyarto benne vagyok. Lehet Budapest, Stuttgart,       
Charlotte (NC USA).                                         
Ha akarjatok szervezzuk.                                    
Mas. Most, hogy Pesten is tavasz van, beindultak a nagy     
setak. Igy esett meg, hogy az Erzsebet-hidon talalkozott ket
bakkancs. Szolt az egyik:                                   
- Bakkancs                                                  
- Nem bakkantok, szolt a masik, és tovabb mentek.           
                                                            
Mindenki viselkedjen rendesen.                              
                                                            
VPJ.
+ - Mit egyunk E... nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Csak eloljarojaban: minden al-tudomanyos szert, modszert, gyogyszert ugy
propagalnak, hogy "NASA szamara kifejlesztve", meg "neves amerikai
egyetemeken, meg nevesebb professzorok kutatasa alapjan, stb. stb." 
Aztan mikor konkretan rakerdez egy hozzaerto orvos/gyogyszeresz, hogy hol
es ki, erdekes modon sose tudnak elfogadhato magyarazatot adni. 
Ugyanez a kodosites megy az E lista temaban is. 

Visszaterve az E... problemahoz. 

Nem cinikus hozzaallasrol van szo, hanem: egyreszt minden orszagban eleg
szigoruak az elelmiszer-ellenorzesi eloirasok - az egeszsegugyi hatarertek
piciny toredeket engedelyezik csupan. Az FDA a legszigorubb a vilagon,
megis az USA-ban van a legtobb mu"szinu" mu"-elelmiszer... 
Masreszt meg ha mindent alaposan go'rcso" ala vennel, akkor eleg erdekes
dolog sulne ki.

- nem ehetnel semmifele konzervkeszitmenyt (se leveskockat, se szaraztesztat
  se egyebet)
- etterembe foleg ne menj - hisz nem tudhatod, mit talalnak fel.
- hust enni - brrrr.... BSE, szaj- es koromfajas.... es meg akkor nem is 
  beszeltem az antibiotikumokrol, amit megeszel a husban
- halak - hat, ahogy elnezem a Dunat, Tiszat - abbol a koszbol kikerulo 
  halak... haaaat.. (kesz szerencse, hogy nem szeretem a halat)
- zoldsegek, gyumolcsok - mutragyazas, permetezes, talajszennyezes - ez is 
  kiesik
- biozoldsegek - nem igazan tartom bio termesztesnek, ha vki "biokertesz",
de a 
  szomszedja halalra mutragyazza, permetezi a sajat kertjet..

Nem akarom folytatni, en arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy marad a
_melytengeri alga_. De szigoruan _csak nyersen_, hisz az olajok/margarinok
is sok E...- t tartalmaznak. 

Hat jo etvagyat hozza! :-))))))))))))) 


sziasztok,
Zita
+ - csorogebe bor/rum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Gaboka!

Az alkohol azert kell a fankba (meg esetleg mas tesztakba is), mert lazitja
a tesztat. Meg allitolag akkor kevesebb zsiradekot sziv fel. Erre nem tudok
tudomanyos magyarazatot :-)), igy hallottam.  
En rendes fankba rumot teszek. Az ize nem erzodik ki belole, sot, szerintem
az alkoholtartalom is elparolog a sutes soran, tehat kisgyerekek is
nyugodtan ehetik.


Zita
+ - slambuc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ez az elso alkalom, hogy irok a konyha-ra. Mar eleg regota olvasom, de
csak most jutottam el odaig, hogy irjak.
Ket keresem is lenne! Ha valaki tudja, kuldje el nekem a Slambuc
receptjet! A masik, hol lehet olasz kaja recepteket talalni a neten?
Elore is koszi!

BBGump

Sziasztok!
 
En is ujnak szamitok a konyhasok kozt, de a kedvenc etelem a slambuc, 
igy nem tudtam ellenallni a keresnek. A slambuc szaabadban, 
bogracsban keszitheto eledel. En a kovetkezo kepen szoktam elkesziteni:
Hozzavalo:
20-30 dkg szalonna
1,5 kg burgonya
kb. 1,0 kg lebbencs teszta
viz, so
 
A tuzrakasra igen nagy gondot kell forditani, 
nem jo ha nagyon eros tuzzel dolgozunk torekedni kell arra, 
hogy a parazzsal dolgozunk, foleg a slambuc elkeszitesenek vege fele.
A szalonnat apro csikokra vagjuk, majd a bogracsba beletesszĂĽk,
miutan megsult a szalonna darabokat kiszedjuk es beletesszuk 
a burgonya darabokat (kockara vagjuk kb.15x15mm-es, En igy szoktam)
a forro zsiradekon a burgonyat "uvegesre paroljuk", majd felontjuk
vizzel
a viz kb.1,5-2 cm-rel magasabban legyen a burgonyanal,
teszunk bele sot izlesunknek megfelelöen (kb. 1-1,5 ek.)
Ha a burgonya fel fott a tesztat ratesszuk, ugyelni kell nehogy 
osszeragadjon a teszta, illetve arra, hogy csak a tetejen legyen,
mert nem szabad karargatni nehogy leragadjon az etelunk.
Ha ugyesek foltunk a teszta es a burgonya egyszerre fott meg,
illetve nem maradt rajta le. Innen kezdodik az erdekesseg,
azt tartjak akkor jo a slambuc, ha 32-szer megforgatod,
es osszepiritod "kis labdava"( bevalom ez meg nekem se mindig
sikerĂĽl).A piritas elott a burgonyat a tesztaval osszekeverem
es a szalonna darabokat hozza adom.
Amikor a piritas van csak hatra akkor, mar csak
parazs lehet a bogracs alatt, különben odaegeted es a 
tarsasag ehen marad.
 
             Jo etvagyat!  Zsike
+ - tovabbi-tokanyok-rostelyosok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatündérek!

"""Felado :  [Slovak Republic]
"""Erdekelne egy-ket jo tokany recept."""
Zsókának Miskolcra:rostélyosok:

Debreceni tokány: a borsos tokány leirása szerint készül, esetleg kevés
erös, csöves paprikával füszerezzük. Amikor a hus már majdnem puha,10 percig
1-2 debreceni kolbászt párolunk benne. Kivesszük,karikára vágjuk, s
tálaláskor a tokány tetejére helyezzük. Fött burgonyát vagy párolt rizst,
esetleg zöldborsós vagy gombás rizst adunk hozzá.

Tokányhoz hasonlóan készül a savanyu vetrece nevü erdélyi étel. A hust
fokhagymával, borssal, pirospaprikával, csipetnyi babérlevéllel,fehérborral
izesitjük.Amikor zsirjára sült, tejfölös habarással felengedjük,s  ekkor
izesithetjük kevés mustárral, pár csepp esettel. Enyhén savanykás, csipös
izünek kell lennie. Gombás rizst vagy tört burgonyát adunk hozzá.

Hagymás rostélyos: A (80 dkg) megtisztitott rostélyos szeleteket kiverjük,
széleit bevagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, s forró zsiradékban mindkét
oldalát hirtelen pirosra sütjük. 2 fej hagymát vékony karikára vágunk,
lisztben megforgatjuk, és bö, forró olajban ropogosra sütjük. Tálalásnál a
hus tetejére szórjuk.
Ajánlatos pár órával elöbb elökésziteni a szeleteket: olajjal, esetleg
mustárral is kenjük meg, s hütöben pihentessük. Sütési ideje: 2-3 perc. (
Csak akkor finom, ha puha, érett, fiatal hizott állat husából készitjük! )

Serpenyös rostélyos: A (80 dkg) rostélyos szeleteket az elöbbihez hasonlóan
elökészitjük. A zsiradékon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk,
paprikával megszórjuk, a husokat belehelyezzük, mindkét oldalukat hirtelen
megpiritjuk, majd kevés vizzel, feedö alatt rövid lében pároljuk. Mikor már
mahdnem puha, a  szeleteket az egyik oldalra huzzuk, a levébe tesszük a
cikkekre vágott nyers burgonyát (80 dkg) , hozzáadjuk a karikára vágott  2
db zöldpaprikát, 2 db paradicsomot, tetejére visszarakjuk a szeleteket,
kevés örölt köménymagot. Kevés vizzel még felöntjük s befedve, lassan
fözzük, hogy a paprikás zsir feljöjjön a tetejére. Tálaláskor alulra rakjuk
a burgonyát, tetejére a hust, vékony karikára vágott csöves paprikával
diszitjük, s a levét aláöntjük.

Debreceni rostélyos: a serpenyös rostélyoshoz hasonlóan készül,csak a
befejezés elött karikára vágva vagy egészben debreceni kolbászt fözünk bele.
Készithetjük virslivel is, személyenként egy fél virslit számitva.

Bácskai rostélyos:lecsóval készül, bövebb hagymás zsiradékban. Amikor a hus
majdnem megpuhult, hozzáadunk 6 db szeletekre vágott zöldpaprikát, fél kg
paradicsomot,12 dkg rizst, vizet öntünk alá, ráhelyezzük a rostélyos
szeleteket és (befedve) lassü tüzön puhára pároljuk. Tálaláskor a lecsós
rizzt felhalmozzuk, s a szeletekkel befedjük.


Folyt. köv., (de nem ma) , irtó éhes lettem ennyi finomság leirása után,
megyek vacsorát  késziteni...
sziasztok:

+ - Re: napraforgo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!

Koszi a tippeket, a mikroban is ki fogom probalni.
Gazsutoben mar probaltam, ott bemelegedessel egyutt ~fel ora kellett a
teljes pirulasig (gyakran ellenorizve). Ezert gondoltam a mikrora, hogy
ott gyorsabb lenne, mint a melegitesnel.

Koszi: 

--
  NGabor
+ - Huha! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Ezenkivul meg a Testkontroll es a Testkontroll2 c. konyvek reszletesen
> kiternek erre a temara, ezek pedig a vilag legelismertebb tudosainak negyven
> eves tudomanyos kutatasaira alapulnak

Nem kell minden hazug reklamszovegnek bedolni.
Amit ezekben a konyvekben leirtak, azokat egyszeruen nem lehet
megtalalni a tudomanyos folyoiratok egyikeben sem. Egyetlen elismert
tudos sem allitott ilyesmikat.

Udv, Peter.
+ - Re: burek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Jani...
En Jugoszlav vagyok,csak kint elek Indiaban Delhi-tol eszakra!
En is mar regen ettem Bureket,ugyhogy arra kerlek,
ha valahonnan megszerzed a receptjet,legyszi kuld nekem is
el(persze,ha akarod!)
Elore is a burekzabalasra gondolva...udv
Jimmy!

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: oc10.2kol.dote.hu)
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #796 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: a franya adalekok ( 21 sor )
>
>Beszerezheto az adalekanyagokat tartalmazo fuzet, az egeszsegkiallitasokon
>altalaban hozza lehet jutni. Nekem nincs meg, egy egeszsegcentrumbn
>dolgoztam, es ott rendelkezesunkre allt. Ha azt megnezi valaki, lathatja az
>osszetevoket, es sajnos nagyon sulyos dolgokat rejt egy-egy engedlyezett
>adalek. Ezenkivul rakellenes alapitvanyoknal be lehet szerezni a
>Nemetorszagban kiadott, tudomanyosan helytallo es elfogadott, kutato
>intezmeny altal kiadott - tehat nem jatekbol - tiltolistat, es utana lehet
>jarni, hogy mik azok, amelyeket betiltottak. Ha valaki tanult kemiat -
>elvileg mindenki -, tudja, mik a mergezo anyagok. Ezek konnyeden szerepelnek
>az adalekanyakokban, pl. kensav, kenessav, ammonia, foszforsav, stb.

Viszont a mennyisegek is szamitanak! Attol, hogy valami mereg, meg boven 
szerepelhet elelmiszerben (egyeb termekben). Pl. a Coca Cola foszforsavat 
tartalmaz. Fluor (az egyik legerosebb mereg), megis szinte minden 
fogkremben van. Natrium-klorid (konyhaso) - szinten mereg. Tobbek kozt 
ezert (is) vannak fenntartasaim az ilyen listakkal kapcsolatban.

Topy
+ - Re: Tokany (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: E, tokany ( 26 sor )
>
>Tokany ugyben: nem meg mielott a forro olajba/zsirba teszed a hust, kellene
>lisztben megforgani? Vagy az a rostelyos?

Az a rostelyos.

Topy
+ - Teszta safranyos-tejszines martassal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Teszta safranyos-tejszines martassal

30 dkg teszta
3 dkg vaj
1 keshegynyi safrany
2.5 dl tejszin
2 tojas sargaja
so, bors

Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozza a tejszint. Keverjuk el benne a 
tojasokat, safranyt, sot, borsot. Mindezt lassu tuzon fozzuk anelkul, hogy 
felforralnank. A kifott, leszurt tesztat boritsuk elomelegitett talba es 
kozvetlenul talalas elott ontsuk le a martassal.


Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS