Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 559
Copyright (C) HIX
2000-06-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 adalekokrul (mind)  109 sor     (cikkei)
2 Edes utazasok 7. (mind)  54 sor     (cikkei)
3 kemeny tejszinhab (mind)  22 sor     (cikkei)
4 Sacher-torta (mind)  46 sor     (cikkei)
5 =?windows-1250?Q?p=E1link=E1ban_valami_zold?= ( 9 sor ) (mind)  5 sor     (cikkei)
6 Re: Mindenfele (mind)  79 sor     (cikkei)

+ - adalekokrul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : Nagy Gabor irta:

>Az E kodokat azert talaltak ki, hogy ne kelljen minden aprosagot vegig
>kiirni 

Inkabb nem kellene majd' minden elelmiszerbe egy fel vegyszerboltot
beletenni. Legfeljebb nem allna el egy evig...

>Az egyesz egy nagy atveres, egy nemletezo szervezet adta ki.

Pontosabban aa feladorol derult ki, hogy nem igaz. Ha a felado
"szakmabeli", akkor ezt az eljarast meg is tudom erteni.

>Ha jobban belegondolsz, Te magad is rajohetsz, hogy atveres:
>- ami a boltokba kerul, mint elemiszer, elotte _mindig_ szigoru
>minosegellenorzesen esik at! Ugye nem gondolnad, hogy az embereket csak
>ugy, kapzsisagbol mergezik? Mellesleg ezek nem is mindig olcsosagok.

De nagyonis olcsok. Abban a mennyisegben, amit hasznalnak belole.
Negyven kilo kolbaszhoz eleg egy keshegynyi. Bizony en gondolom,
hogy az elelmiszerlobbik befolyasa erosen ervenyesul a veszelyes
adalekanyagok meghatarozasanal. Mert azert ezek, bar nem mergek, de
nemelyikuk evtizedes folyamatos hasznalat eseten komoly
kellemetlensegeket kepes okozni. Szigoru minosegellenorzes? Ez ugy
muxik nalunk, hogy a piacradobaskor mindent be kell vizsgaltatni. Es
ket het utan ugyanazon a neven mar egeszen mas osszetetelu termeket
is lehet a boltokba szallitani, csak ritkan van lebukas. Figyeljetek
meg, hogy a pacolt aruk minosege mennyire nem egyenletes! Pl. a
Vinceller/Boroka sonka neha kellemes, neha ehetetlenul sos. Nem is
beszelek a fustolt-fott tarjarol. Figyeljetek meg, hogy a mai
husaruk milyen szintelenek. Regen a csirkemellet neveztek feher
husnak. Ma meg a csirkecomb is ugyanolyan szinu [nyersen!]. A
sertesszuz regen kifejezetten sotetvoros szinu volt, manapsag meg
pont olyan sapatag, mint a karaj. [ezt persze disznotapok okozzak.
Meg esetleg a "tiltott" novekedesi hormonok es egyeb alkalmazott
antibiotikumok]. Szigoru ellenorzes? Amerikaban szigoruan be van
tiltva a saletromso a husok pacolasahoz. Magyarorszagon meg
leginkabb ezt hasznaljak. Es hanyszor hallani a mediakban, hogy
Magyarorszagon elviselhetetlen arverseny van a husfeldolgozo
iparban. Csak a legolcsobb, legsilanyabb aruval lehet jol keresni.
Es joparszor jonnek olyan hirek, hogy utolag kiderul, hogy egy ceg
nagy mennyisegu olcso, emberi fogyasztasra alkalmatlannak minositett
husarut importalt, aminek sorsa kesobb kovethetetlen volt. Nem
kutyaeledel keszult belole. De emlekeztetlek benneteket, hogy nalunk
meg a pirospaprika is joreszt olomoxid volt egy idoban. Itt eleg sok
minden megtortenhet.

Sajat tapasztalatbol mondok par konnyu peldat. Jo sokaig semmitol
nem volt bajom, a vasszoget is megemesztettem gondok nelkul.
Idosodven egyre-masra jottek elo az emesztesi panaszok. Ma mar meg
tudom erteni az idoseket, hogy miert is olyan fontos tema naluk,
hogy "jot ettel"? Leginkabb gyomoregestol szenvedek. Peldaul ha sort
iszom, tuti utana a rosszullet. Aztan felfigyeltem arra, hogy
Munchenben jarva sohasem eg a gyomrom a sortol. Kiderult, hogy
valami tartositoszerre lehetek erzekeny, mert tartositatlan friss
sor sohasem okoz gondokat. De a palackos, a dobozos, az mindig. Egy
ido utan rendszeresen gyomoregest kaptam a rantotthustol. Na ebben
mi lehet a "mereg"? Hat megneztem a prezlit. Vagy negy-ot E-akarmi
van benne. Erre elkezdtem itthon zsemlet szaritani es reszelni.
Azota sohasem eg a gyomrom a rantotthustol. Nota bene: a Thokoly ut
es a regi Majus1 ut sarkan van egy jo pekseg. Ott arulnak zacskoban
hazi zsemlemorzsat. Gondolom a nyakukon maradt zsemlekbol keszitik.
Az sem okoz gyomoregest.

Masik, sokkal komolyabb pelda. Az asszonypajtas teljes
testfeluletere kiterjedo nagyfoltos viszketo, borbol kiemelkedo
"csalankiutest" kapott, ami nem akart hetek alatt sem elmulni. Egy
kinai jo kajalas utan tortent. Rohangaltunk ossze-vissza orvosokhoz,
nem tudtak semmit csinalni, teljesen ketsegbe volt esve a kedvesem.
Honapokig tartott, amig ugy-ahogy megszabadult tole. Neha visszajon,
enyhebb formaban. De nagyon vigyaznia kell arra, hogy mit eszik. Az
akut szakaszban sok hetig csak vizben fott krumplit, meg egyeb ilyen
semleges, es unalmas kajakat evett. Kesobb zoldsegeket, nyers
kajakat. De pl. a pacolt fustolt husarukat teljesen el kellett
hagynia, es nem eszik semmifele tartositoszeres kajat. Mellozni kell
az elelmiszeripar termekeinek 90%-at. A Mirelit zoldsegek jo
reszetol nem lesz baja. De mar gyari edessegeket sem mer enni. Van
jo hatasa is. Fogyott vagy nyolc-tiz kilot. Sosem volt kover, de igy
lanyosan vekonyan meg jobban tetszik.

Imho ugy vagyunk ezzel a dologggal, mint a gyogyszerek
mellekhatasaival. Szaz ember kozul 95-nek semmi baja nincs tole, de
ot nagyon megszenvedheti. Es ahogyan idosodunk, ugy leszunk egyre
erzekenyebbek a hosszu idon at magunkhoz vett "adalekanyagokra".
Ugyhogy nem art figyelni ezekre. Minel idosebb, allergiaerzekenyebb
valaki annal inkabb. Nem veletlen muve, hogy manapsag a varosi
nepesseg fele allergias valamire. Regen ez nem volt. Es eppen a
szervezetet ero nagy "meregterheles" okozza sok orvos szerint.

>- ami a legjobban tetszik: az E330 az egyszeru citromsav. Annyira nem
>rakkelto, hogy a szervezet is eloallitja 

Na es? En regebben Selye peldaja nyoman bementem a patikaba es
vettem tiz deka aszkorbinsavat. [Nagyott nezett a mennyisegen a
patikus, kabe ennyi volt a raktarkeszlete.]
Ez nem mas, mint a C-vitamin. Tomenyen. Es ugy, mint Selye, naponta
bevettem belole egy kaveskanallal. Oriasi mennyiseg! Mert hogy ez
jot tesz. Par het utan nem tudtam folytatni. Mert torvenyszeruen
jott fel oraval a bevetel utan a kinzo fejfajas. Szoval rendszeres,
allando nagymennyisegu fogyasztas eseten meg az ilyen elethez
nelkulozhetetlen dolgok is kepesek valami  bajt csinalni.

En nem vagyok egy hiszekeny ember, de eppen a sajat tapasztalataim
alapjan mar odafigyelek ezekre az "adalekanyagokra.". A modern
elelmiszervegyeszet sok aldasat elvezzuk, foleg az eltarthatosag
teren, de meg is fizetjuk az arat. [Mas kerdes, hogy az ipar csak
keres rajta]

Udv, Peter.
+ - Edes utazasok 7. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Mai recept:

Tatliszi, azaz torok joghurtos-citromos kuglof

Hozzavalok
A tesztahoz:  25 dkg lagy vaj
   1,25 csesze porcukor
   2 cirom finomra reszelt heja
   5 nagy tojas sargaja es felvert habja
   1,25 csesze zsiros joghurt
   2,5 csesze liszt
2 teaskanal sutopor
   1/2 teaskanal so
A sziruphoz:  3/4 csesze viz
1 csesze cukor
2 citrom leve es durvara reszelt vagy vekonyra szeletelt heja
Esetleg a talalashoz: 1 csesze zsiros tejszin
   kis fahej es szerecsendio


Az elkeszites modja:
Vajazzunk ki egy hagyomanyos kuglofformat, es melegitsuk elo a sutot 175oC
fokra. Eloszor keverjuk habosra a vajat a cukorral es a finomra reszelt
citromhejjal. Adjuk hozza egyenkent a tojasok sargajat, vegul pedig a
joghurtot, majd habverovel keverjuk egyenletes kremme. Szorjuk a lisztet, a
sutoport es a sot a keverekhez, es jol dolgozzuk ossze. Verjuk kemeny habba
a tojasok feherjet, majd ovatosan forgassuk a tesztaba. Ontsuk az egeszet az
elokeszitett kuglofformaba es sussuk 50-60 percig. Ezalatt keszitsuk el a
szirupot. Keverjuk ossze a vizet, a cukrot, a citromok levet es hejat, majd
forraljuk fel. Fozzuk 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihulni. Mikor a
sutemeny megsult, vegyuk ki a sutobol es meg melegen szurjuk ra a szirupot.
Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszivodjon, es a teszta kihuljon, csak
ezutan forditsuk ki a formabol. Diszitsuk a leszurt citromhejjal, a
szeleteket pedig talaljuk fahejjal es szerecsendioval izesitett zsiros
tejszinnel.


A kovetkezo receptek:

Mexikoi vanilias csokoladetorta   l
Favagok tortaja (Ausztralia)

Zsokanak:

Meg nem probaltam ki egyik receptet sem, de lassan gondolkodom rajta.
Fogalmam sincs a gyomberkarikarol sem.


Hetfon kuldom az utolso receptet, utana mar a az aktualisakat kuldom, tehat
meg lehjet nezni a spektrumon.

Tucsi
+ - kemeny tejszinhab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zsoka, en mar meg sem probalom "hagyomanyos" modszerrel. Pedig ezek a
dobozos tejszinek meg surubbnek is neznek ki, mint a normal tejszin. Joggal
feltetelezne az ember, hogy akkor magasabb a zsirtartalma is, ergo jobban
felverodik. De nem. :-( Szoval marad a habszifon. Nem probaltad esetleg
habfixalo hozzaadasaval? Ez persze inkabb arra valo, hogy a mar felvert hab
ne essen ossze tul hamar, de hatha van olyan mellekhatasa :-) is, hogy
jobban felverodik tole a tejszin ... 

Most jut eszembe: hallottam olyan verziot is, hogy felforraljak a tejszint,
majd jeghidegre lehutik, es akkor verik fel. 
(Van egy ilyen csokis tortakrem receptem, a felforralt tejszinben kell
felolvasztani sok-sok csokit, majd lehuteni es habosra verni. Irto finom!
:-))  )


Hat ennyi jutott eszembe. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - Sacher-torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Suhy keresere ime a Sacher-torta receptje - egy osztrak ujsagbol forditottam:

Hozzavalok:
----------
150 g csokolade
150 g vaj
150 g cukor
8 tojas
100 g liszt
50 g kakao
1 csapott kiskanal sutopor
50 g kekszmorzsa


a tetejere:
----------
300 g tortabevono csoki
150 g etcsokolade
1 kis uveg baracklekvar
50 g cukor


A teszta: Felolvasztjuk a csokoladet. A puha vajat es 100 g cukrot kremesre
kavarjuk. A tojasokat szetvalasztjuk. A tojassargakat egyenkent
hozzakeverjuk a vajas-cukros kremhez, es utoljara hozzaadjuk a
felolvasztott csokoladet is. A tojasfeherjet kemeny habba verjuk,
hozzaadjuk a maradek 50 g cukrot. A habot a csokolades massza tetejere
tesszuk, raszitaljuk az elozoleg osszekevert lisztet, sutoport es
kakaoport, valamint a kekszmorzsat. A masszat ovatosan, habverovel
osszekeverjuk. Egy kb. 26 cm atmeroju tortaformat kibelelunk sutopapirral,
es beleontjuk a tesztat. 180 fokon kb. 1 orat sutjuk. A kesz tortat
kivesszuk a formabol es racson kihutjuk. 

A csokimazhoz a csokoladet es a tortabevonot vizfurdon felolvasztjuk. A
baracklekvart kb. 2 percig forraljuk a cukorral. 
A tortat felbe vagjuk, megtoltjuk a lekvarral, majd koros-korul, es a
tetejet is bekenjuk lekvarral. Par perc pihentetes utan pedig bevonjuk a
csokoladeval. 

Sok sikert! :-)

sziasztok,
Zita
+ - =?windows-1250?Q?p=E1link=E1ban_valami_zold?= ( 9 sor ) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Peter,

Hat ez meg micsoda???

Martha
+ - Re: Mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Zsoka panaszolja:
> Errol jut eszembe, hogy nem kaptam segitseget eddig meg senkitol
> _kemeny_ tejszihab keszitesehez. Mint irtam az a gondom, hogy nem
> tudok ujabban kemeny tejszinhabot verni. Lehet, hogy megoregedtem
> ;-)). Ha tudtok valami jo trukkot osszatok meg velem. Koszonom!

Valszeg azert nem jon otlet, mert meg senki sem talalkozott a
problemaval ;-) Komolyan: nekem meg mindig sikerult, a jo minosegu
hutoszekrenyben tarolando is es a ho"kezelt is, mindig geppel verem fel.
Csak arra kell vigyazzak, hogy nehogy vaj legyen belole, de soha nem
lesz folyekony.

Peter kerdezte:
> Valahol valamikor lattam egy uveg palinkat, amiben volt valamilyen
"szalas
> takarmany". Ha valaki tudja, milyen alapanyagbol (palinka) es milyen
> novennyel a lagfinomabb a nedu, irja mar meg egy levelben.

Az lengyel vodka volt, egy boleny volt a cimkejen (ha jol emlexem,
Zubrovka volt a neve). A fu" - egy hosszu fu"szal - asszem valami
"bolenyfu" vagy hasonlo nevezetu volt, ami arra terem es a bolenyek
legelik.

Tucsinak:

> reszeket, ezert nem tudom hol vettek fel nemetorszagban a receptet, de
> megprobalok utana nezni.

Elore is koszi szepen :-)

Adalekok:

Most csak roviden par megjegyzes.
Mint mindennel, nem szabad tulzasba esni, sem egyik oldalra, sem a
masikra. Az biztos hogy rakas E-szam mogott teljesen normalis es
megszokott dolog rejtozik (NaCl nem, azt mindig ugy adjak meg hogy so'
;-) ), de egy reszuk bizony kerdeses. Van kozte mindenfele konzervalo
(benzoat es tarsai), szinezo (pl. azorubin nem a legegeszsegesebb
anyag), izerosito (glutamatrol mar esett szo itt a listan, van aki
allergias ra), olyan anyagok, amik csak azert vannak hogy ilyen vagy
olyan erzetet keltsenek a szajban, aztan mesterseges aromak vegtelen
sora (pl. a vilag osszes epertermese nem lenne eleg csak az epres
joghurtra, az mind vegyipar ami "eper" benne).

En nem (csak) egy tobbe-kevesbe obszkurus szervezettol ismerem, hanem
itt tobb intezmeny, szervezet is foglalkozott veluk (Test, tobb klf.
kornyezetvedelmi szervezet, a meglehetos komoly es nem hiszterikus
"Natur" nevu havilap stb.) Egy reszuk igenis nagyon gyanus. Persze az
nem ugy van hogy most ha eszik valaki egy tasak levest akkor masnap mar
beteg, hanem ha valaki, akinek gyengebb a szervezete, immunrendszere
(gyerekek) allandoan ilyesmit eszik hosszabb idon at, akkor
keletkezhetnek ilyen-olyan panaszai. A klf. allergias megbetegedesek
szama is szep meredeken novexik.

Konkret pelda: valamikor par evvel ezelott kiderult - es ez tenyleg
bizonyitott, le is tiltottak az illeto anyagot - hogy bizonyos
narancsle'-adalek hyperaktivitast okozott a gyerekeknel, soxor nagyon
sulyosan.

A kovetkezok pedig azt mutatjak, mennyire bizhatunk az engedelyekben es
eloirasokban:
1) Evekbe es rakas tiltakozasba, PR-munkaba, pereskedesbe kerult, hogy
az elelmiszeripar igenis tuntesse fel kotelezoen a foldimogyorozsirt
/-olajat /egyeb reszet _mindenben_ amiben akar rejtetten is benne van,
ugyanis rengetegen allergiasak erre. Most sem tudnek megeskudni hogy
tenyleg kotelezo, de manapsag tenyleg feltuntetik.
2) A nagy belga dioxinos tojasbotrany utan _nem_ azon gondolkozott az EU
hogy betiltsa a _faradt_ es a _gep_olaj (!) felhasznalasat csirketap
gyartasaban,  hanem hogy hogyan lehetne szigorubban ellenorizni. Nomost
aki azon a velemenyen van, hogy semmi baj a faradt olajjal a csirkeben,
csak le legyen ellenorizve hogy melyik gyarbol vagy fast food sutojebol
szarmazik, annak csak annyit tudok mondani hogy joetvagyat, kedves
"egeszsegere", annak az E-adalekok tenyleg smafu lehetnek :-)

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS