Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 451
Copyright (C) HIX
2000-02-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kanalak (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Re: kurkuma (mind)  9 sor     (cikkei)
3 orulok (mind)  51 sor     (cikkei)
4 Angol teazas (mind)  12 sor     (cikkei)
5 mertekegyseg (mind)  4 sor     (cikkei)
6 mertekegysegek (mind)  12 sor     (cikkei)
7 kurkuma (mind)  36 sor     (cikkei)
8 Re:pirog kontra varenyik (mind)  38 sor     (cikkei)
9 Re Kurkuma, lestyan es marhaporkolt (mind)  64 sor     (cikkei)
10 Regi fuszerek (mind)  51 sor     (cikkei)
11 Udv! (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - kanalak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Martha kerdi:
> 
> Mi a kulonbse'g a teaskanal (tk)es a kaveskanal (kk) mennyise'ge kozott?
> 
A teaskanal nagyobb. A kaves, az az igazan pici, ami egy kis cseszeben is
elfer, a teas inkabb csak bogreben hasznalhato.

> Temakor: kurkuma ( 3 sor )
> 
> Kasi:  ez mi?
> 
Indiai fuszer, sarga por. Hogy mi lehet az angol neve, arrol sajnos gozom
sincs.

- Gergely
+ - Re: kurkuma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Martha irta:
>Kasi:  ez mi?

Indiai safrany. A curry egyik fo alkotoresze (ettol sarga).

KASI

+ - orulok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

hogy tetszeett a diostorta recept, remelem jol is sikerult .......
- a pihenes .....

> Felado :  [United States]
> Temakor: kurkuma 


- vajjon miert jutott a diostortarol a gyerekkorod az eszedbe ??????

kurkuma: indiai safrany

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: lestyan 

van egy szakacskonyvem: Romvary Vilmos: Fuszerek konyve
abbol "olloztam" (ami persze egeszen hibas kifejezes mert bizony be kellett pot
yogtetnem)
Latin neve: Levisticum officinale

A lesztyan mar az okorban es a kozepkorban kedvelt fuszer volt. Nagy Karoly fra
nk kiraly es romai csaszar hires "Capitulare"-jaban elrendelte a noveny termesz
teset. Regebben a falusi kertekben gyakran ultettek es mind friss, mind szaraz 
allapotban egyarant hasznaltak. Napjainkban csak a gyokere (lat: Levistici radi
x) hasznalatos es ez szarazon, vagott allapotban kerul a kereskedelembe. Jellem
zo eros, zellerre emlekezteto, fuszeres illatu noveny.
Illo olajat, cukrot, gumit es angelikasavat tartalmaz.
Intenziv aromaja miatt hasznalatanal legyunk ovatosak es jol zaro edenyben tart
suk. Egyes orszagokban leves, fozelek, salatak es dietas etelek fuszerezesere h
asznaljak.. A likor es konzervipar jelentos fuszere.
Teaja nagyon jo gyomorerosito, emesztest serkento, vizelhajto.
Vese- es epekoteak alkatresze, de jo haziszer nikotin- es alkoholmergezeszeknel
.

Vegyes zoldsegleves
Sargarepat, petrezselyemgyokeret, karalabet, zellert, lestyant apro karikakra v
agunk, teszunk hozza zoldborsot, petrezselyemzoldet, pici reszelt hagymat es az
 egeszet keves vizben puhara paroljuk. Mikor megpuhult, liszttel megszorjuk es 
csontlevel ffelkengedjuk. Megsozzuk es keves rizst fozunk bele. Tejfollel elkev
ert tojassargaval talaljuk.

> Felado :  [United States]
> Temakor: mertekegyse'gek; diostorta recept 

hogy a vegen kezdjem, sajnos nincs meg, en svedbol forditottam.
Esetleg ha leforditanad angolra ??

kk: kisebb mint a tk, ca a 2/3 resze, esetleg csak a fele.
Szerintem fuszerezes eseten van jelentosege.

udv
Agnes
+ - Angol teazas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: lestyan ( 45 sor )
> Idopont: Sat Feb  5 06:59:55 EST 2000 KONYHA #450
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> A britek delutan otkor osszegyulnek, hogy
> forro vizet igyanak - ugyanis meg nem fedeztek fel Indiat! ;-)))
>
> Hogy miert jutott ez az eszembe? ;-)
Talan mert pillanatnyilag Te is osszegyulsz veluk delutan otkor :-))  Hogy
jossz ki az allando angol teaval?

Juli
+ - mertekegyseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mi a kulonbse'g a teaskanal (tk)es a kaveskanal (kk) mennyise'ge kozott?
A kaves kanal nalunk mokkaskanal. Tehat a teaskanal kb. ketszer akkora.

Tucsi
+ - mertekegysegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 

15 ml = 1 evokanal
5  ml = 1 teaskanal
1  ml = 1 mokkaskanal (1 pinch)

Ezeket tudom "biztosra". :)
Szerintem a teaskanal es a mokkaskanal kozott van a _kaves_ kanal,
tehat az kevesebb mennyiseget jelent, mint a teas. Ugy 2-3 ml-re
saccolom. 

Gabi
+ - kurkuma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhasok

A kurkuma masik neve: indiai safrany. En huslevesek izesitesere
es szinezesere hasznalom, meg a parolt rizst is be lehet vele
szinezni, neha tartarmartasba is teszek es meg sok mas etelbe is,
amitol kicsit egyenibbe valik a receptem.
Az etelt ne fozzuk vele, csak a vegen adjuk hozza, es nagyon pici
mennyiseg kell belole. Egy fazek husleveshez pl. egy keshegynyi.
Itt Magyarorszagon altalaban orolve aruljak es eleg olcso.
Jo epehajto, tehat ha hasznalod, akkor szamolj ezzel a tennyel
is.

A kaveskanal az a mokkaskanalnak felel meg, ez a legkisebb
meretu. Az utana valo meret a teaskanale. Pl. fel kilo lisztbol
keszult sos sutemenyhez, pogacsahoz egy teaskanal so szukseges.

A porkoltrol es a tobbi etelrol az a velemenyem, hogy borzalmasan
egyhangu lenne a taplalkozasunk, ha Magyarorszag minden
konyhajaban pontosan ugyanugy keszitenenek minden etelt, semmi
valtozatossag nem lenne benne.

En peldaul az Alfoldrol szarmazom, a ferjem Baranyabol,
Komaromban lakunk es ezt a konyhat mind egyesitettem. Mindenbol
azt tartottam meg, ami izlett.
A barataink imadnak nalunk enni, mert remekul fozok.

Na, azt hiszem, mara eleg. Nezzetek el nekem, hogy nem idezgetek,
mert azt nem szeretem.

Udv, Agota




Best regards,
 Agota                          mailto:
+ - Re:pirog kontra varenyik (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok Konyhasok!

>Felado :  [International]
>Temakor: Pirogi ( 19 sor )
>Idopont: Thu Feb  3 23:05:06 EST 2000 KONYHA #449
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Itt van az alapveto pirogi (burgonyas derelye) receptje:
>
>Harminc deka lisztbol 2 tojassal, egy csipet soval es vizzel nem
>tul kemeny tesztat keszitunk es kb egy orara felretesszuk pihenni.
>
>Kozben 3 csesze (3/4 liternyi) krumplipuret osszekeverunk 2 evokanal
>vajjal es 20 deka csipos sajttal/turoval es utannaizesitjuk meg
>soval, borssal.  Lehet sajt helyett enyhen piritott hagymaval is
>kesziteni, vagy mindkettovel egyszerre...:)
>
>Akkor a tesztat kinyujtjuk, derelyeket keszitunk belole a toltelekkel
>es kifozzuk sos vizben.  Kozben zsiradekban hagymat piritunk, beleforgatjuk
>a kifott derelyeket es tejfollel, tepertovel talaljuk.


Nem szeretnek hitvitat inditani, de amit leirtal az az un. varenyiki, es nem
pirogi. A pirogot sutik, viszont, amit leirtal es nalunk derelye, vagy
baratfule neven kozismert leginkabb szilvalekvarral, vagy valamilyen kemeny
lekvarral toltott teszta, amit kifozes utan piritott zsemlyemorzsara
teszunk. Ezzel szemben elsosorban az ukranoknal tapasztaltam anno, amikor
orosz nyelvtanfolyamon voltam Harkovban, hogy vagy valamilyen daralt hussal,
vagy turoval toltottek a tesztat, _kifoztek_ es forro olvasztott vajjal
meglocsoltak. Ha ovatlan voltal es a daralt husosbol ettel nagy eselyed volt
egy kiados hasmenesre :-((((( (Sajat tapasztalat, 5 hetet toltottem el
Harkovban, es sokszor ettem az egyetem menzajan :-(((.) Nyoma nem volt
piritott hagymanak, vagy _plane tepertonek_ , de lenyegesen jobban hangzik.
:-)))) Valoszinuleg manapsag, mar ott is jobban keszitik, mint anno
1979-ben. ;-) Persze nem tudom, hogy te honnan ismered a receptet, de
valoszinuleg egy szalonkepesebb helyrol. :-)))

Zsoka
+ - Re Kurkuma, lestyan es marhaporkolt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Szia Kasi, Martha es Gergely!

Kasi irta:
>Ti miben aztatjatok a szojakockat (szeletet, granulatumot) felhasznalas
>elott?
En nem szoktam szojakockat hasznalni, mert csak kizarolag daralt hushoz
hasznalok szojagranulatumot, megpedig beaztatott zsemlye helyett, es mivel
ugyis ledaralom, igy egyszerubb. Mindenesetre nem szoktam nagy ugyet
csinalni csak fel liter vizhez 1 kk  Vegetat szoktam tenni, es semmi mast,
mert a daralthust ugyis megfuszerezem, amihez hozzakeverem a
szojagranulatumot, es igy az is fuszeres lesz.
(Martha kedveert :-))) kk=kiskanal, ami azt jelenti, hogy a teahoz hasznalt
normal meretu kanal, nem mokkas kanal!!, tehat a tejeskavehoz, vagy teahoz
hasznalt kanal egyforma, de a mokkas kanal kisebb!)

>Felado :  [United States]
>Temakor: kurkuma ( 3 sor )
>Idopont: Sat Feb  5 17:43:14 EST 2000 KONYHA #450
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Kasi:  ez mi?

Marthanak a kurkuma leirasa:
Kurkuma (Curcuma domestica)
A gyomberfelekhez tartozo, Del-Azsiaban honos evelo, lagy sza'ru
fuszernoveny. Aromas illoolajokat es vorosessarga festekanyagot, a kurkumint
tartalmazo rizomajaert (rizoma=gyokertorzs) ma mar Indiaban es Kinaban is
termesztik. Fuszerkeverekek, igy a curry es mas fuszeres martasok, pl. az
angol worchester alkotoja. Etelek szinezesere kivalo, ezert indiai
safranynak is nevezik. Megjegyzem, hogy en eleg gyakran szoktam huslevesbe
tenni szinezesre, de ovatosan kell adagolni, mert akkor kierzodik az ize.
:-)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: lestyan ( 45 sor )
>Idopont: Sat Feb  5 06:59:55 EST 2000 KONYHA #450
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Tudsz receptet - mondjuk lestyannal?

Gergely lelkem! Ha ideirom a lestyan ismerteteset, rogton tudni fogod, hogy
nem is szukseges kulon receptet irni :-))), mert egeszen biztos, hogy
hasznalod valamilyen formaban.
Lestyan, vagy maggifu (Levisticum officinale) A Foldkozi-tenger keleti
videkerol szarmazik. 2 meterre is megnovo, a zellerre emlekezteto, eros
illatu, ernyos viragzatu evelo. Regebben az egesz novenyt, ma inkabb csak a
rizomajat (rizoma=gyokertorzs) hasznaljak fuszer- es gyogynovenykent. A
maggi fuszerkeverek jellegzetes illatat a lestyan adja ;-). Kituno
etelizesito! A likor- es konzerviparnak fontos fuszere.

>bele. A tokany szerintem inkabb abban kulobozik a porkolttol, hogy
>hosszabb len fozzuk. Ja, es meg egy: tokany: diszno, porkolt: (alapvetoen)
>marha.
Velemenyem szerint, de azt hiszem ezzel nem vagyok egyedul ;-) a tokanyt
barmibol lehet fozni, hiszen baromfibol is de nagyon sokszor marhabol is
keszitenek tokanyt, nem kizarolag sertesbol. Viszont a biztos, hogy a
"Hippolyt a lakaj"-ban is a porkoltot ugy emlegeti a Schneider ur, hogy :es
nem fogok a sajat marhaporkoltom tiszteletere frakkot olteni!  :-)).Tehat a
porkolt marhahusbol keszult etel! Hat nem???!!!! Hat persze. Ezzel
maximalisan egyetertek. ;-) A hosszabb le melle meg fontos kriterium , hogy
kemenyitovel suritjuk a "hosszabb" let, amit a porkoltnel _nem szabad_
megtenni, hiszen mint mar sok tarsuk tobbszor is ide irta, es en is igy
gondolom, a sok hagyma suriti a porkolt szaftjat.

J.Zsoka
+ - Regi fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocsi, megegyszer terhellek benneteket!

Afonya irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: sutes ( 28 sor )
>Idopont: Fri Feb  4 01:32:40 EST 2000 KONYHA #449
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>>Mar csak az a kerdesem, hogy ez melyik reteger vonatkozik? Az a sejtesem,
>>hogy a fouri es a paraszti konyha kozott eleg nagy volt a kulonbseg.
>>A fuszerek eleg dragak lehettek a kozepkorban Magyarorszagon, hiszen ezek
>>nagyreszt Keletrol jottek.
>>- Gergely
>
>Ez minden retegre vonatkozik. A fouri lakomakon elsosorban parazson
>vagy kemenceben sult husokat ettek kulonfele szoszokkal. A fuszerek persze
>dragak voltak, dehat itt nem csak a borsra vagy a fahejra kell gondolni,
>merthat olan fuszernovenyek is igencsak hasznalatban voltak mint a csombor,
>lestyan, borsikafu, kakukkfu, citromfu, meg me'g ezerfele, ma mar alig
>ismert noveny, ami erdon-mezon megtermett.

Ehhez szeretnem kiegeszitesul irni:
(Forras:Fuszernovenyek, zsebkonyv, irta:Jaraine Dr. Komlodi Magda)
Az okori, de foleg a kozepkori lakomak fuszerei a Tavol-Keletrol erkeztek
Europaba. Gyomber, safrany, bors, szerecsendio szerepelt pl. Matyas kiraly
udvaranak sokfele fuszere kozott. Hihetetlenul dragak voltak az Indiabol
hosszu hajouton szallitott fuszerek, mire egy-egy elokelo ur asztalara
erkeztek, olykor annyiba kerultek, mint az egesz uradalom. Alaposan
"megtragyaztak fuszerszammal", soval az eteleket nemcsak a sokfele nehez
szagu es izu vadhus miatt, hanem a gazdagsag fitogtatasa vegett is.
Mig a paprikat, hagymat, fokhagymat nem hasznalta a magyar konyha, addig
fontos szerepet kapott a Foldkozi-tenger videkerol szarmazo anizs, komeny,
kakukkfu, rozmaring, orvosi zsalya. Europa legregibb fuszernovenyei voltak
ezek. Erdelyben meg ma is altalanos pl. a tarkony, a csombor hasznalata a
nalunk is toretlenul divatozo petrezselyem, majoranna, kapor vagy torma
mellett. Skandinaviaban az afonya ilyen regi keletu nemzeti fuszer.
A fuszerek igazi hazaja India. Ott hasznaltak a legtobb es legerosebb
fuszereket, pl. a gazdag fuszerkevereket, a curryt a legregebbi idoktol
fogva. Amerika felfedezese - amit valojaban szinten a fuszereknek
koszonhetunk, hiszen uj hajoutakon akartak elerni a fuszertermo Indiat -
szamos uj kituno fuszerrel gazdagitotta konyhankat (pl. a paprika, a
vanilia).

E mellett meg megjegyzem, hogy barmerre megyunk Europaban, ahol regi
kozepkori, vagy meg regebbi kolostorokat is meglatogatunk a kertjeben
mindegyiknek van fuszernovenyes kert, ahol, mar evszazadok ota termesztettek
a szerzetesek fuszer-, illetve gyogynovenyeket. Termeszetesen ez hazankban
is megtalalhato volt. (Hallottam olyan konkret esetrol is, hogy a
rekonstrualt kolostor epulet kertjebe ujra telepitettek a konyvtarban talalt
leirasok alapjan a fuszerszamos kertet. :-)

Elnezest, hogy ma ilyen hosszu lett a hozzaszolasom: Zsoka
+ - Udv! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello (receptre) Ehes Tarsasag!

Noe Zoli vagyok Szegedrol.
Ketto, lassan harom gyermek apukaja, es egy feleseg, Gabi ferje :)

De az Anyosom sajtos rantott csirkeje mar eddig mindenhol hatalmas sikert
aratott...
Ha kivanja a T. Egybegyultek, akkor talalom :)

Udv es egyebek! Zoli


Locality: Szeged, Hungary, Europe :)
E-mail: 
SMS:  (160 character!)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS