Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 707
Copyright (C) HIX
2000-11-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 reform ugyek (mind)  39 sor     (cikkei)
2 Re: csillag-karfiol (mind)  26 sor     (cikkei)
3 ma'le (mind)  32 sor     (cikkei)
4 RE: *** HIX KONYHA *** #706 (mind)  74 sor     (cikkei)
5 Csillag karfiol (mind)  17 sor     (cikkei)
6 palacsintasuto (mind)  37 sor     (cikkei)
7 Langos Trukk (mind)  47 sor     (cikkei)
8 Foleg prosza (mind)  92 sor     (cikkei)

+ - reform ugyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Berni, Te igazi reformszakerto vagy? :-) Mert akkor szeretnek valamit
kerdezni toled. Van ertelme hidegen sajtolt olajban _sutni_? Hisz akkor
felmelegited 180-200 fokra, tehat az en ertelmezesemben ugyanugy odavesznek
a vitaminok, lebomlanak bizonyos hasznos anyagok, mintha melegen sajtolt
olajat vettem volna. Vagy ez nem ilyen egyszeru? Csak azert kerdezem, mert
pl. a hidegen sajtolt olivaolaj dragabb, mint a masik. Igy ezt inkabb
salatakhoz, tesztakra hasznaltam eddig. 
Meg egy kerdes inyencekhez: lehet-e Mo-n kapni oliva-vajat? Kivancsisagbol
ugy kiprobalnam! :-)


Nem tudom, hogy ez igazi reform csemege-e, dontsetek el. :-)

Zabpehely golyo (sutes nelkul)
---------------

Hozzavalok:
1 zacsko zabpehely
20 dkg vaj
25 dkg cukor
izles szerint vanilias cukor
4 ek. kakao
1 adag feketekave
2 cl rum
20 dkg magozott meggybefott
a hempergeteshez kristalycukor vagy kokuszreszelek


Osszekeverjuk a cukrot, vaniliascukrot es a kakaot, majd kikeverjuk a
vajjal. Osszedolgozzuk a zabpehellyel, a kaveval es a rummal, majd 1 napig
allni hagyjuk. A masszabol kisebb golyokat formalunk, kozepukbe 1-1 szem
meggyet nyomunk. Kristalycukorba, kokuszreszelekbe, esetleg reszelt csokiba
forgatjuk. 


sziasztok,
Zita
+ - Re: csillag-karfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2000.11.07. 20:30:26 -5h-kor irta:


> Felado :  [Hungary]
> Temakor: csillag-karfiol ( 12 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 09:43:27 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
Szia Zita!

> 
> Probalta mar valamelyikotok? Ugyanolyan kajakat lehet belole csinalni, mint
> a normal karfiolbol? Az elado azt mondta, hogy kevesbe "szagos", mint a
> feher karfiol. De lehet, hogy igy akarta eladni nekem. :-))

Nekem van a kertemben, de meg nem vettem le, mert tulajdonkeppen most az oszi h
uvosebb, esosebb idoben indult meg igazan a novesben, es tenyleg gyonyoru. A ve
tomag tasakjara az volt irva, hogy mindenre ugyanugy felhasznalhato, mint a feh
er hagyomanyos testvere, de elsosorban nyers fogyasztasra,salatakba, valamint s
avanyusagnak nagyon kellemes. Kiprobalni meg en is ezutan fogom, de mar alig va
rom.

Szia Eva

-- 

+ - ma'le (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozletem!

Ujbol csatlakoznek hozzatok, regota olvasgatlak benneteket es egy masik 
konyhalista tagja is vagyok, sot regebben ide is irtam. Agni vagyok, 
Gorogorszagban elek es szeretem illetve -ne'm a sutes fozest ha idom lenne 
ra:((
Rogton kuldenek is egy egyszeru Erdelyi receptet. Ez nagyon regi, 
Nagymamamnak a receptesfuzetebol valo, o pedig 1904-ben szuletett.

<<A masik keresem az lenne, hogy a ki ismer kukoricamale receptet az tegye 
kozkinccse legyen oly kedves!
Vakamint keresek egy olyan receptet is(lehet, hogy ez e male?) ami a vegen 
egy sutemenyt ad, amelyik olyan, mint a piskota csak kukoricabol??>>

ERDELYI MALE

1 db margarint elkeverni
3 tojassal
1/4 kg cukorral
egy csesze tej
1/4 kg liszt
1/4 kg kukorica liszt
2 vaniliapor
1 kaveskanal szodabikarbona

Kikent tepsiben megsutjuk, majd porcukorral behintjuk.

_________________________________________________________________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Share information about yourself, create your own public profile at 
http://profiles.msn.com.
+ - RE: *** HIX KONYHA *** #706 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasz Attila (E-mail :  [International]) irta:

az lenne a kerdesem, hogy szerintetek melyik palacsintasuto a jobb? A teflon
vagy a vas?
A masik keresem az lenne, hogy a ki ismer kukoricamale receptet az tegye
kozkinccse legyen oly kedves!
Vakamint keresek egy olyan receptet is(lehet, hogy ez e male?) ami a vegen
egy sutemenyt ad, amelyik olyan, mint a piskota csak kukoricabol??


Kedves Attila!
Addig amig meg nem tanultam rendesen palacsintát sütni, addig jo szolgalatot
tett a teflon palacsintasüto. Kezdo szakacs koromban legalabb 3 evig igy
sutottem, mivel biztos, hogy sikerult. Jo kis toltelekekkel ez is finom.  Az
igazi magyar palacsinta azonban hagyományos vaslemez palacsintasütoben
készül. Hogy nagyon ne egjen le/meg, fontos, hogy olajozottan eltett
palacsintasutoben (sokan nem mossak el, hanem csak sutes utan szalvetaval
kitorulik) sussuk,  a folyékony palacsintamassszát   elozoleg mokkáskanál
olajjal felforrósított palacsintasütobe tegyük (alternativ megoldas, hogy
olajat teszunk a tesztaba), a palacsinta megmozditasahoz, forgatashoz legyen
egy hosszukas teglalap alaku (szelesebb) vekony kesed, amig feldobalni nem
tudod. En meg most sem tudom.

Mivel erdekelnek a kukoricas receptek, felhivom a figyelmed a kovetkezo
cimre:
http://www.origo.hu/csalad/receptek/001103puliszka.html

Kukoricas sutemenyrecepteket a gyujtemenyemben a lentieket  talaltam.
Sziasztok!
Bobe

Mákos kukoricatorta
A tésztához összekeverünk 10 dkg kukoricalisztet és 1 evokanál finomlisztet.
A keverékbol 3 dkg elmorzsolt élesztovel, késhegynyi sóval és egy kevés
vízzel kemény tésztát gyúrunk, amit letakarva langyos helyen 1 órát
kelesztünk.  10 dkg mézbe, 20 dkg mirelit kukoricát teszünk, és kevergetve
lassan fölforraljuk, majd hulni hagyjuk. Ha már szobahomérsékletu, akkor
újabb 10 dkg kukoricaliszttel és 1 tojással együtt a kovászba öntjük, és
némi víz hozzáadásával briós tésztához hasonló állagú tésztává dagasztjuk.
Kör alakú tortaformába tesszük, és elomelegített sütoben, a közepesnél kissé
nagyobb lángon körülbelül 1 órán keresztül sütjük. Félidoben alufóliával
letakarjuk, hogy túlzottan megpiruljon.  Megvárjuk, amíg kihul, deszkára
borítjuk, és óvatosan - a kukoricaliszt miatt könnyebben törik - lapjában
négybe vágjuk. 8 evokanál narancslekvárt megforrósítunk, és minden
tésztalapot megkenünk. L kg mákot 6 evokanál cukorral megorölünk, és 1,5 dl
forralt tejben elkeverjük. Ha kihult 20 dkg vajban eldolgozzuk. A tésztát
rétegenként visszatesszük a tortakarikába. Közben a krémmel megkenjük a
lapokat; a tetejére is kerüljön. Valamennyit hagyunk, hogy az oldalára is
kenhessünk.  Hutoszekrényben dermesztjük, amíg elkészül a bevonat. Ehhez a
20 dkg fagyasztott kukoricát 10 dkg mézben. A tuzrol lehúzva 1 evokanál
citromlével ízesítjük. 2 dkg zselatinport vagy 8 lap zselatint 1,5 dl vízben
feloldunk, a mézes kukoricához csurgatjuk, majd egyenletesen a torta
tetejére öntjük. Hutoszekrényben megdermesztjük. Ha a kocsonya már szilárd,
akkor a tortakarikát lehúzzuk róla, és a félretett mákkrémmel az oldalát is
bevonjuk.  Forrás: http://cyberpress.sopron.hu/kuli/content_makos.html


Vajas-mézes kukoricasüti málnavajjal
Sütemény: 2 dl kukoricaliszt, 1 dl finomliszt, 3 teáskanál sütopor, 1/8
teáskanál reszelt szerecsendió, 3/4 teáskanál só, 2 dl 20 %-os tejföl,
3evokanál méz, 3 evokanál víz, 2 db tojás, jól felverve, 3 evokanál
olvasztott vaj.
Melegítsük elo a sütot 190C°-ra. Keverjük egybe a száraz hozzávalókat. Ehhez
adjuk aztán a tejfölt és a maradék hozzávalókat. Alaposan keverjük össze,
majd adagoljuk a papírral kibélelt tésztasüto formákba. Kb. 20 perc alatt
sül aranybarnára.
Málnavaj: 2 dl friss málna, 2 evokanál víz, 1,5 evokanál kristálycukor, 1 dl
sótlan vaj, 2 evokanál porcukor, 2 teáskanál málnalikor.
 Lassú tuzön forraljuk a málnát, a vizet és a kristálycukrot kb. 5 percig. A
keveréket ezután szurjük egy kis tálba. Innen öntsük a keverogépbe, ahova
már beletettük a vajat, a porcukrot és a málnalikort is. Addig keverjük, míg
lágy, sima nem lesz. Innen már csak a kis felszolgáló tálkába kell tennünk,
lefednünk és jól behutenünk legalább egy óra hosszat, mielott felszolgálnánk
a  kukoricasütihez.  Forrás: http://www.extra.hu/webcuki/
+ - Csillag karfiol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:

>Ma meglattam a piacon ezt a kulonosen latvanyos :-) zoldseget, es vettem
>egyet. Annyira jol nez ki, hogy szinte kar megfozni, ill. megenni. :-))
>Probalta mar valamelyikotok? Ugyanolyan kajakat lehet belole csinalni, mint
>a normal karfiolbol? Az elado azt mondta, hogy kevesbe "szagos", mint a
>feher karfiol. De lehet, hogy igy akarta eladni nekem. :-))

En inkabb fraktal-karfiolnak hivnam, csak a haziasszonyoknak ez tul
tudomanyos.
En mar regen megleptem a novenyevo asszonypajtast ezzel. 
Egyben erdemes megfozni, mert pazarul mutat a tanyeron.
Valoban kevesbe szagos, hasonlokeppen kezelheto, bar en szeretem a
normal karfiol erosebb, sajatsagos izet. De gondolom mar meg is
fozted.

Udv, Peter.
+ - palacsintasuto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : Szasz Attila irta:

>az lenne a kerdesem, hogy szerintetek melyik palacsintasuto a jobb?
>A teflon vagy a vas?

Mit varsz egy olyan listatol, ahol meg a nokedliszaggatot sem
szeretik. :-)

Hat persze, hogy a pleh a jobb. Eleinte sok a macera vele, be kell
egetni, de utana nincsen parja. Semmilyen teflon nem bir ki akkora
meleget, mint ez, es az, hogy milyen hofokon sul a palacsinta, az
erzodik az izen.
Ha ujat veszel, nagyon vekonyan olajozd be, es tedd be a sutobe
fejjel lefele.
Aztan menj el hazulrol, mert iszonyu budos lesz. :-)
Azert fontos fejjel lefele beletenni, mert ha tul vastagon
olajoztad, akkor az aljan osszegyulne az olaj [minel melegebb, annal
higfolyosabb], es az nem raegne a feluletre, hanem leoldana a gyari
lakkot. Ezt meg kell ismetelni joparszor. Mig vegul megfeleloen
sotet, szinte fekete nem lesz, de igazi leragadasallo minoseget csak
hosszas hasznalat mulva eri el. Hasznos egyszerre harom, de legalabb
ket darabot kezelni, eleg olcso, es harom serpenyovel iszonyu
gyorsan lehet palacsintat sutni. [Soha sem kell varni, folyamatosan
dolgozhat az ember, raadasul nagyon attraktiv latvany. :-))))]

P.S. En kulon kislabasban olajat melegitek a suteshez, ebbol ontok
egy kanalnyit a serpenyobe, ott gozolesig hevitem, majd a felesleget
visszaontom a labasba, es azonnal beleontok egy merokanal masszat,
ami epp annyi ido alatt meg is szilardul, amig egy mozdulattal
korbefolyatom, elosztom a serpenyoben ugy, hogy felmagassagig a
peremere is keruljon.

A magas hofok a titka, hogy egy ilyen egyszeru etel annyira felseges
tudjon lenni.
Ha ettel mar automataban [lassan] sutottet, akkor tudod, mirol
beszelek.
Udv, Peter.
+ - Langos Trukk (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom minden kedves listatagnak a segitseget!
Udvozlettel: Erno

A kovetkezo valaszokat kaptam:
1.
Az edesapamtol tanultam egy trukkot, ami minden
burgonyas sutemenyre igaz.
Mivel leveledben errol nem volt szo, lehet, hogy
ez a hiba.

Amikor attorod a krumplit, akkor meg kell varnod,
amig teljesen ki nem hul,
mert kulonben az osszes lisztet belerakhatod,
akkor is tul puha lesz.

Ez igaz a gombocra, pogacsara, es szerintem a
krumplis langosra is, bar
arra meg nem probaltam.

2.
a langos teszta mindig nagyon ragad. Ezert
ALLANDOAN rengeteg
liszttel kell dolgozni: vastagon megszort deszkan
dolgozni, szorni a
  tetejet, lisztezmi a kezet, a kest... szoval, a
teszta allandoan liszt-
burokban legyen. Nem art neki, so"t.

3.
A jo langosteszta (kulonosen a krumplis, de a
burgonyas is:-)), lagy, ezert
ahogy irod is, nagyon ragad. En profi
langossutoktol lestem el a kovetkezo
trukkot:
A megkelt tesztat egy alaposan beolajozott
deszkara kiboritjuk. Nem szabad
a szokasos lisztezeses technikaval dolgozni, mert
a ragacsossag miatt csak
sok liszttel lehetne, az meg beleeg az olajba
suteskor. Olajos kezzel a
teszta felszinet is atkenjuk, de nem kell gyurni
vagy nyujtani. Egy
alkalmas meretu szaggatoval (pl vekony szelu
pohar) kitepunk egy adagnyit
es az olajos ujjainkon forgatva megnyujtjuk ugy,
hogy a szeleinel tartjuk,
majd tesszuk is a forro olajba sulni.
+ - Foleg prosza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat mindenkinek! Sajna,en is folyamatosan le vagyok maradva, utolag meg
mar nem erdemes beleszolni... de ma friss voltam:-)

> ============================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: csillag-karfiol ( 12 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 09:43:27 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok!
>
> Ma meglattam a piacon ezt a kulonosen latvanyos :-) zoldseget, es vettem
> egyet. Annyira jol nez ki, hogy szinte kar megfozni, ill. megenni. :-))
>
> Probalta mar valamelyikotok? Ugyanolyan kajakat lehet belole csinalni, mint
> a normal karfiolbol? Az elado azt mondta, hogy kevesbe "szagos", mint a
> feher karfiol. De lehet, hogy igy akarta eladni nekem. :-))

En is csak nezegettem a piacon. Ugye beszamolsz az eredmenyrol?

>
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: reform-csemegek ( 17 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 03:23:37 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Szerintem finomabb, mint a hagyomanyos panir, es persze
> sokkal egeszsegesebb!

Egeszsegedre! Biztosan finom, de mas: mas nevet kellene adni neki...:-)))))

> ================================================
> Felado :  [Switzerland]
> Temakor: Re:langos trukk ( 30 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 10:03:24 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> A jo langosteszta (kulonosen a krumplis, de a burgonyas is:-)), lagy, ezert
> ahogy irod is, nagyon ragad. En profi langossutoktol lestem el a kovetkezo
> trukkot:
> A megkelt tesztat egy alaposan beolajozott deszkara kiboritjuk. Nem szabad
> a szokasos lisztezeses technikaval dolgozni, mert a ragacsossag miatt csak
> sok liszttel lehetne, az meg beleeg az olajba suteskor. Olajos kezzel a
> teszta felszinet is atkenjuk, de nem kell gyurni vagy nyujtani. Egy
> alkalmas meretu szaggatoval (pl vekony szelu pohar) kitepunk egy adagnyit
> es az olajos ujjainkon forgatva megnyujtjuk ugy, hogy a szeleinel tartjuk,
> majd tesszuk is a forro olajba sulni.

Hat, mi meg vizes kezzel szoktuk, nem is szaggatoval, csak ugy egyenesen
kimarkolni a tesztabol...:-)

> =======================================================
> Felado : Szasz Attila
> E-mail :  [International]
> Temakor: kerdesek ( 12 sor )
> Idopont: Tue Nov  7 03:13:29 EST 2000 KONYHA #706
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok,
>
> az lenne a kerdesem, hogy szerintetek melyik palacsintasuto a jobb?
> A teflon vagy a vas?

Szerintem mindketto, csak eleg sok legyen a palacsinta:-)

> A masik keresem az lenne, hogy a ki ismer kukoricamale receptet az tegye
> kozkinccse legyen oly kedves!

Rengeteg kukoricarecept van (csak puliszkabol oldalszam - itt is volt mar boven
),
mi erdekel konkretan?

> Vakamint keresek egy olyan receptet is(lehet, hogy ez e male?)

Amennyire tudom, van, ahol a málé egyszeruen a kukorica egyik neve:-)

> ami a vegen
> egy sutemenyt ad, amelyik olyan, mint a piskota csak kukoricabol??

Ez van:  (prósza neven)
"60 dkg kukoricalisztet 9 dl tejjel leforrázunk, 2 órát pihentetjük. 2 dkg
éleszt?t felfuttatunk, a kih?lt masszához
adjuk, és még fél kávéskanál sót, 1 dl tejfölt, 1 tojást, reszelt citromhéjat, 
15
dkg zsírt, 10 dkg cukrot
keverünk hozzá.

Er?sen kikent tepsiben ujjnyi vastagon hagyva sütjük.

(Tej, tojás nélkül is - vízzel - lehet csinálni)"

Edit (Gyor)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS