Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1723
Copyright (C) HIX
2004-03-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 pasta carbonara (mind)  31 sor     (cikkei)
2 lapzselatin (mind)  19 sor     (cikkei)
3 McD salata (mind)  15 sor     (cikkei)
4 re: re: re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind)  11 sor     (cikkei)
5 re: pasta carbonara (mind)  17 sor     (cikkei)
6 kiabalonak (mind)  42 sor     (cikkei)
7 Carbonara (mind)  38 sor     (cikkei)
8 Bajor feher kolbasz (mind)  11 sor     (cikkei)
9 Magyar kolbasz recept (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - pasta carbonara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Virag!

Eleg gyakran keszitek carbonarat, egyaltalan nem bonyolult, es valoban
sokkal finomabb, mint a zacskos. Mivel meglehetosen "erzesre" fozok, inkabb
elokaptam egy hetvegen olvasott receptet, a MN mellekleteben van egy nagyon
jo gasztronomiai cikk "Etruszk teszta" cimmel, kb. holnaputan mar
megtalaljatok az archivumban is. 

Tehat:
 Spaghetti alla carbonara

Apro kockara vagott bacont/angolszalonnat/sonkat kis langon megpiritunk, es
felretesszuk. Negyed liter tejszint kis langon besuritunk egyharmadara,
ovatosan sozzuk. Habosra keverunk negy tojas sargajat, majd aprankent
hozzakeverjuk a suritett meleg tejszint. A vegen jon bele a parmezan: ha
friss a sajt, 8-10 dkg, ha oreg, akkor kevesebb is eleg. Amikor a tesztank
megfo, leszurjuk, serpenyobe tesszuk (pl. abba, amiben megpiritottuk a
szalonnakockakat), es folyamatos keveres mellett hozzaadjuk a sajtos
kremet, majd a szalonnakockakat is. Friss orolt borsot szorunk ra, es
reszelhetunk ra meg frissen sajtot is. 

Izabella egyszer egeszen hasonloan irta le, de ha jol emlekszem, egy kis
fokhagymat is dobott a szalonnakockak melle... Biztosan nem valik karara. :-) 

Jo etvagyat hozza! :-) 

sziasztok,
Zita

UI: sajnalom, hogy egyre kevesebb a recept ujabban, es egyre tobbet kell
Pgdwn-oznom. :-((((  Tamas, ez nem a Te leveleidre vonatkozik. :-)
+ - lapzselatin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szerintem nem potolhatatlan a zselatinlap, de aki mar egyszer hasznalt
ilyet, hianyozni fog neki. Ugyanis a normal zselatinnak - mar bocsanat - de
eleg budos szaga van keszites kozben. Mint az enyv. :-( Es tapasztalatlan
konyhatundereknek :-) tud kellemetlen perceket szerezni. Ha elmarad a
ho"kiegyenlites akkor osszeugrik; ha tul keveset teszunk bele, elfolyik a
torta; ha tul sok sokat, akkor gumiszeru lesz es lepattan a fogunkrol. :-)))  
A lapzselatint se fozni, se visszahuteni nem kell, es teljesen
szintelen-szagtalan. Hidegvizben beaztatom, aztan max. 40-50 fokra (pl.
mikroban) felmelegitett folyadekban feloldom es kesz! A receptekben leirt
mennyiseg mindig pont jo, lehetetlen elrontani.  
Erdemes meg kiprobalni esetleg az instant zselatint is - Haas termek. Ezt
sem kell fozni, csupan arra kell ugyelni, hogy a kezmeleg folyadekban
torteno feloldaskor ossze ne csomosodjon. Ra is van irva, hogy 3 lap
zselatinnak felel meg egy zacsko tartalma. 

sziasztok,
Zita
+ - McD salata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Az alabbiakat az MTV teletext "kis szines" oldalan olvastam, tehat nem
biztos, hogy tudomanyos forrast idezek. :-) 
Allitolag brit kutatok kimutattak, hogy a mekdonci salatak - az ontetek
miatt - tobb zsirt tartalmaznak, mint egy hagyomanyos sajtburger. A
taplalkozastudosok ugyan udvozlik a salatafelek megjeleneset a hamburgerek
mellett, de szerintuk fel kellene hivni a figyelmet az ontetekben rejlo
kaloriabombara. 
Mashol is olvastam mar hasonlo furcsasagot, hogy pl. a dietas uditokben
ugyan nincs cukor, megis nemelyiknek magasabb a kaloriatartalma, mint a
hagyomanyosake... 

udv,
Zita
+ - re: re: re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves kiabalo!
Azt irtad:

> Magyarországon pedig nincs magasabb rangú egyházi személy nálam.

Ezt, mindenki lathatja, ne szukseges kommentalni...

Ertsd meg vegre, ez a lista NEM ez az lista! Es nezd el nemekem a
kiabalast!

Gyuri
+ - re: pasta carbonara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A Pasta alla carbonara ( teszta szenegeto modra)elkeszitese nagyon
egyszetru.

kozepes vastagsagu spaghetti sos vizben kifozunk, kozben elkeszitjuk ra a
szoszt.
kb. 2,5 deci tejszint osszekeverunk harom tojas sargajaval es kb. 15 dlg
reszelt parmezan (vagy hasonlo) sajttal. legalabb 15-20 dkg. aprora vagott
husos fustolt szalonnat kisutunk.
Amikor megfott a teszta, a tejszin-tojas-sajt keverekre, es jol
osszekeverjuk, hogy lehetoleg a tojast egy picit osszekapja, es a tetejere
ontjuk forron zsirjaval egyutt, a kisult szalonnat. (Amennyiben valaki
szereti a fokhagyma illatat, a szalonnahoz sutes kozben beledobhatunk egy
gerezd fokhagymat is, amit majd a vegen kiveszunk).

Jo etvagyat, es szeretettel

Vegh Izabella
+ - kiabalonak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Csala Sandor Attila!

Azert szolitlak igy, mert ez a felado jelentkezik nalam, es ugy
gondolom igy neveznek.
Valoszinuleg en vagyok az egyik legidosebb, s mint ilyen, sokat
latott,
tapasztalt ember. Ezert is gondoltam, hogy szeliden szeretnelek arra
kerni, ne folytass hitvitakat ezen a lev.listan. Ez egy konyhai
tapasztalatokat megoszto, tapasztalatokat kicserelo, a kulinaris
oromoket szivesen fogado, emberek levelezo listaja. :)

Nagyon nagyra becsulom, es ez nem csak szovirag, a sajat szellemi
fejlodesed erdekeben tett erofesziteseid. Viszont nem szabad
megfeledkezned arrol sem, hogy az ember szabad szellem. Senkit sem
lehet megvaltani szabad akarata, szabad valasztasaval szemben. Meg
akkor sem, ha te meg vagy gyozodve arrol, (lehet hogy alappal, lehet
hogy alaptalanul), hogy mindenki a vesztebe rohan. Hidd el en is sok
mindent elolvastam, tanulmanyozta mar, eddigi eletem soran, sok
mindenrol nyilvan nem egyforman gondolkodunk, de nem jut eszembe
jelen listan errol a tobbieket mindenaron meggyozni. Kerlek vedd
figyelembe a Bibliabol idezett alabbi sorokat is. :)

Máté 13.57
És megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: "A prófétának csak a
saját hazájában és házában nincs becsülete."
Márk 6.4
Jézus erre megjegyezte: "A prófétának csak hazájában, rokonai körében,
a saját házában nincs becsülete."
Lukács 4.24
Majd így folytatta: "Bizony mondom nektek, hogy egy prófétát sem
látnak szívesen a saját hazájában.
János 4.44
Jézus maga állapította meg, hogy saját hazájában nincs a prófétának
becsülete.

Szeretettel Jeszenszky Zsoka

P.S. En agykontrollos vagyok, es nagyon nagyra nott bennem
a turelem minden mas szellemi aramlattal kapcsolatban is, de
nem szeretnek itt a listan ilyesmikrol vitazni, ezert kerek mindenkit,
hogy ne folytassunk polemiat. Szemely szerint en nem reagalok
tobbe semmi ilyen temara a HIX Konyhan. :)
+ - Carbonara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Spaghetti alla carbonara

Spagetti tejszines-szalonnas szosszal

Hozzavalok 4 szemelynek

so, 500 g spagetti
100 g pancetta vagy jo zsiros fustolt szalonna
1 gerezd fokhagyma
1 ek olivaolaj
3 egesz friss tojas
5-6 ek tejszin
50 g frissen reszelt parmezan vagy pecorino,
esetleg mindketto keverve
frissen orolt fekete bors

Egy nagy fazekban felforralunk 4-5 l vizet 1 ek soval.
Beletesszuk a spagettit, es fakanallal belenyomkodjuk, hogy
mind viz ala keruljon. A tesztat felkemenyre fozzuk - ez
kb. 8 percig tart,  de jo ha mar elobb megkostoljuk. A sutobe
beteszunk egy talat es negy spagettistanyert kb. 50°-ra.

Kozben kis kockakra vagjuk a pancettat vagy szalonnat.
Megtisztitjuk es aprora vagjuk a fokhagymat. Megmelegitjuk az
olajat es idonkent megkevergetve ropogosra piritjuk benne a
szalonnakockakat.

A tojasokat, a tejszint es a sajtot a meleg talba tesszuk es
megkeverjuk. Leszurjuk a tesztat, a forro szalonnaval egyutt
azonnal a tojasmasszahoz ontjuk, begborsozzuk, jol elkeverjuk
es szetosztjuk a tanyerokba.

Ha igy keszited, biztos soha tobbe nem veszel zacskos
szormedvenyt. :) Isteni finom, de azonnal, forron kell
megenni, nem lehet kesobbre eltenni.

Jo etvagyat!
Gabi
+ - Bajor feher kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Emilia, 

Elvezettel olvastam bajor feher kolbasz irasodat. En mostanaban kezdtem el konv
ecionalis magyar kolbaszt tolteni, mert itt mifelenk amerikaban nincs magyar he
ntes. Fenn New York es New Jersey kornyeken volt, de itt NC-ban nincs egy szal 
se. Magyar kolbaszt mar nagyon jol tudok csinalni, szeretnem ezt a bajor feher 
kolbaszt is kiprobalni. 

Van neked vagy valaki masnak receptje errol ? 

Janos
+ - Magyar kolbasz recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudtok valami jo receptet ? 

Itt van egy, ami nalam jol bevalt. Amerikai formaban irom, mert igy mertuk ki, 
de meg az europai mereseket sem felejtetem el. 

- 10 lb boston butt - diszno valla, azt hiszem
- 4 evokanal magyar piros paprika (hazi az igazi)
- 4 evokanal frissen daralt fekete bors (bolti dobozbol NEM jo)
- 3 evokanal so
- 2 es fel fej fokhagyma (115 gramm)
- 1 fej hagyma

Csak annyi zsiradek kerult bele, ami a huson volt rajta. Jobb lett volna meg be
le valami plusz, de a csalad no"i tagjai leszavaztak az extra zsiradekot. Ebbol
 kb 5 meter kolbasz lett. Nem olyan sok az am, mert fustolessel es sutessel ugy
 osszeugrik, mint mosasnal a gyapju zokni.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS