| 1.  | 
		FW: Repas suti (mind) | 
	 51 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 2.  | 
		konyhai tippek (mind) | 
	 21 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 3.  | 
		RE: *** lekvar/dzsem*** #1181 (mind) | 
	 17 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 4.  | 
		RE: lekvar/dzsem (mind) | 
	 31 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 5.  | 
		RE: SOS repatorta (mind) | 
	 30 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 6.  | 
		RE: teszta odaragad (mind) | 
	 30 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 7.  | 
		hajdina (mind) | 
	 46 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 8.  | 
		Os magyar etelek (mind) | 
	 7 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 9.  | 
		Re: lekvar/dzsem +emil cim problemak (mind) | 
	 40 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 10.  | 
		Re: Re: Teszta odaragad (mind) | 
	 5 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
		| 11.  | 
		Re: Teszta odaragad (mind) | 
	 18 sor     | 
	  (cikkei) | 
 
  |  
		| + -  | FW: Repas suti (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
A hix.konyharol szarmazo, de altalam (eddig)  nem kiprobalt repas sutik. Ha
jol sikerul, vagy tovabbi trukkok vannak, kerunk visszajelzest, egyebekben
Happy birthday az unnepeltnek. 
Egyik: 
> - 10 dkg vaj vagy margarin
> - 2 dl mez
> - 2 tojas
> - 20 dkg finomra reszelt sargarepa
> - 10 dkg mazsola
> - 10 dkg aprora vagott dio
> - fel dl narancse
> - 1 csomag vaniliascukor
> - 10 dkg liszt
> - 10 dkg buzakorpa
> - 2 tk sutopor
> - 1 tk szodabikarbona
> - fel tk so
> - fel tk gyomberpor
> - 1 kk orolt szerecsendio
> - 3 kk orolt fahej
> 
> Habositsuk fel a vajat egy talban, majd aprankent adjuk hozza a langyos
> mezet. Folyamatos habveres kozben tegyuk hozza a tojasokat is. Egy masik
> talban keverjuk ossze a reszelt repat, a mazsolat, a diot, a narancslevet
> es
> a vaniliascukrot.
> 
> Egy harmadik talban keverjuk ossze a lisztet, a korpat, a sutoport, a
> fahejat, a szodabikarbonat, a sot , a gyombert es a szerecsendiot. Az elso
> kremhez keverjunk eloszor egy kis adagot a lisztes keverekbol, majd a
> repasbol, felvaltva, es a lisztessel fejezzuk be.
> 
> Ontsuk a tesztat kivajazott, lisztezett tepsibe, es elmolegetitett sutoben
> kb. 180 fokon sussuk nagyjabol 40 percig, tuprobaig. Hagyjuk a sutemenyt a
> formaban meg 10 percig hulni, majd vegyuk ki belole. Teljes kihules utan
> szeleteljuk, porcukorral meghintve talaljuk.
> 
> 
Másik: 
Hozzavalok: 30 dkg sargarepa, 30 dkg reszelt mandula, 4 tojas, 20 dkg
cukor, 6 dkg liszt, 1teaskanal sutopor, 1 felcitrom leve es heja, csipetnyi
so.
A repat megtisztitjuk es aprora reszeljuk. A tojassargajat a cukorral
habosra verjuk, hozzaadjuk a tobbi anyagot, majd vegul belekeverjuk a habba
felvert tojasfeherjet. Sutopapirral belelt formaba ontjuk a masszat es 180
C°-on 45 percig sutjuk. Kivesszuk a formabol es hulni hagyjuk.
A porcukorbol es a citromlebol glazurt keszitunk amit raontunk es
porcukorral meghintjuk a tetejet. (A glazur el is maradhat.)
  | 
	 
	
		| + -  | konyhai tippek (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
> SZIASZTOK! (Ido hianyaban eddig elmulasztott koszoneseimet ezzel a
> kiabalassal igyekszem potolni.)
> 
> odaragad a teszta: 
> az olajat allitolag csak kozvetlenul azelott kell beleonteni, mielott a
> tesztat szorod bele
> 
> a bur kifli tolteleke: 
> mitol nem folyik ki? tud valaki valami trukkot
> 
> quiche teszta : 
> kiprobalt valtozatokat irnatok? hihetetlenul szaraz, izetlen, vastag,
> borzalmas lett, amit osszehoztam. 
> 
> lekvar: 
> nem reklamnak szanom, de a Koronas befozo cukor nagyon nyero. pontosan a
> leiras szerint, kb. 10 perc a lekvarfozes a fazek mosogatasaval egyutt.
> nem all egybe, hogy le kelljen rola robbantani az uveget, nem muizu gumi,
> egyben maradnak a gyumolcsok, vilagos, zamatos es tartosito szer nelkul
> sem romlik. a dunsztolas attol tartosit, hogy sokkal tovabb marad magasabb
> homersekleten, es jobban megdoglenek, amitol romlana.
  | 
	 
	
		| + -  | RE: *** lekvar/dzsem*** #1181 (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
kedves Vica, írod:
* Kerdes: van-e ennek a dunsztolasnak tenyleg valami
* letjogosultsaga, es
* mi a helyzet a szalicillal? En azt sem tettem a dzsemre.
eddigi tapasztalataim szerint csak ennek a dunsztolásnak van
igazi létjogosultsága, a többi jól-rosszul sikerülo kisérlet...
anyámnak a szekrény/spejz mélyén vannak olyan lekvárjai, hogy már
a készítés idopontjára sem emlékszik és érintésre törik el rajtuk
a celofán, de semmi bajuk azon kívül, hogy vésovel kell
szétszedni a beszáradt lekvárt :-)
én régebben próbáltam ezeket az új, gyors módszereket (szódavíz,
tartósítók), de ezek bizonytalanok hosszabb távon
persze, ha valaki megeszi gyorsan, az más kategória :-))
üdv
PL:
  | 
	 
	
		| + -  | RE: lekvar/dzsem (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Sziasztok, szia Vica!
En sem teszek ra szalicilt, es nem is dunsztolom. Es meg csak nem is tartom
hutoben. Ennek ellenere meg most is van a tavalyi eperdzsembol. :-) Na nem
azert, mert olyan rossz, hogy nem lehetett megenni :-))), hanem mert
tulsagosan sporoltam vele. A befozo cukorral meg nem probalkoztam, viszont
iden eloszor kiprobaltam a Quittin nevu zselesito szert. Haas termek, a
citromsarga csomagolasut hasznaltam, ami a fele cukor aranyhoz valo. A
masik konyhalistan mar kiokosodtam :-), hogy ez azert jo, mert nem allati
eredetu zselatin van benne, hanem gyk. almapektin. Plusz meg vmennyi
citromsav - ettol szep szinu marad az eper. Osszehasonlitva a tavalyival,
tenyleg szembetuno a kulonbseg. Ja, es tartositoszer (na-benzoat v.
szalicil) _nincs bene_ . 
A csomagolasan pontosan le van irva, mit hogyan kell csinalni. Pofon
egyszeru, es _pont olyan_ allagu lett a dzsem, ahogyan en szeretem. Tehat
nem folyik le a kenyerrol az eperdzsem, de nem is olyan bolti minoseg, hogy
megall benne a kanal. Az eper vmivel tobb mint felet turmixoltam, a masik
felet pedig felezve-negyedelve tettem bele, epp csak az utolso par percre.
Es kilonkent csak kb. 30-35 dkg cukrot tettem hozza, nekem fele cukorral
mar tul edes. 
A "tartositas" nalam csak az alabbit jelenti: Szinultig toltom az uveget,
és ugy csavarom ra a tetot. Majd 20-30 percre fejre allitom az uveget.
Ezaltal egyreszt megegyszer csiramentesíti a forro lekvar a tetot is (bar
elotte kifozom), a kihulo lekvar pedig termeszetszeruleg kisebb terfogatu
lesz, igy a felszine és a teto kozott legures ter keletkezik. Ott pedig nem
tenyeszik semmi. :-) Eddig nekem bevalt ez a modszer.
sziasztok,
Zita
  | 
	 
	
		| + -  | RE: SOS repatorta (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Szia Kriszta!
Nem tudom, Csiri vonalban van-e meg (reg hallottunk rola), de kb. ket evvel
ezelott o kuldte be az alabbi receptet: 
Repatorta
----------
Hozzavalok :
20 dkg sargarepa
15 dkg cukor
15 dkg hamozott mandula
10 dkg rizs vagy burgonyaliszt
4   tojas
1   citrom reszelt heja, so, dionyi vaj, vanilias porcukor.
A sargarepat megtisztitjuk, megmossuk, szarazra toroljuk, finomra
megreszeljuk. A mandulat szalkasra vagjuk. A tojassargakat a porcukorral
habosra kikeverjuk, hozzaadjuk a sargarepat, a mandulat es aprankent a
lisztet, vegul a reszelt citromhejat es egy csipet sot. Utoljara ovatosan
osszekeverjuk a kemeny habba vert tojasfeherjekkel. Kivajazott, lisztezett
(nem tul nagy ) tortaformaba simitjuk, es elomelegitett sutoben kozepes
tuznel ( 180 C fok )  kb 35 - 40 percig sutjuk. Ha kihult, lehuzzuk a
tortakarikat, tetejet vanilias porcukorral meghintjuk. Lehet tolteni is, egy
finom citromkrem biztosan illik az izehez. En nem toltottem, hanem papirra
megrajzoltam a szulinaposaim nevet , a kettojuk korat osszeadva! ( jo sok
volt! ), kivagtam es a tortara teve meghintettem vanilias porcukorral.
sziasztok,
Zita
  | 
	 
	
		| + -  | RE: teszta odaragad (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Sziasztok!
Latom, egybehangzo a velemeny, en is csak csatlakozni tudok. :)
Topy irta:
>Lényeges a sok víz!
>Tapasztalataim szerint akkor hajlamos leragadni amikor a vízbe beleöntöd a
>tésztát és leáll a forrás.
Bizony igy van. Ehhez minimum 10-szeres kell hogy legyen a viz mennyisege.
Tehat egy felkilos csomag tesztat 5 liter vizben kell(ene) fozni. Kb. ez az
a mennyiseg, amikor - ha valoban zubogo forrovizbe dobja az ember a tesztat
- nem all le a forras. Eleg az elejen egyszer megkeverni, aztan nem kell
vele tobbet foglalkozni. Az olaszoknal is igy lattam, szerintem az egyik
legelso "tudomany", amit egy olasz kislanynak meg kell tanulnia a
konyhaban. :-)  
Laja emlitette a tesztafozo fazekat. Nem lattatok mostansag valahol epeszu
aron ilyet? Rozsdamenteset szeretnek, de a legolcsobb is 9 ezer ft korul
van. Na meg a Katayban a nagy markak 20 ezer folott... :-) Par hete
hirdettek akciosan 3000 alatt ilyet a MATCH-ban, de egyik aruhazban se
lehetett kapni. Persze ez mar nem idetartozik, de egyszeruen felhaborito,
hogy csabitjak a nepet a prospektusokkal, de az igazan olcso termekek
valahogy "nem erkeznek meg" az aruhazba. :-O :-O  Szerintem ez mar kimeriti
a tisztessegtelen reklam fogalmat. 
sziasztok,
Zita
  | 
	 
	
		| + -  | hajdina (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Szevasztok!
Ujabb hajdina receptekhez jutottam. Tovabbitom is a listara.
Hajdinaleves
Hozzavalok: 30 dkg hajdina, 10 dkg sargarepa, 10 dkg feherrepa, egy fej
voroshagyma, 2-3 szem burgonya, baberlevel.
A megmosott hajdinat 2-2,5 l vizben 10 percig fozzuk, majd beletesszuk a
tisztitott, darabolt zoldsegeket, burgonyat, (hagymat egeszben)
baberlevelet, sot, borsot. Ha megfott, vilagos rantassal rantjuk be. A
hagymat, baberlevelet talalas elott kivesszuk belole.
Hajdinakasa tejjel
Hozzavalok: 1 l tej, 1 csesze hajdina, so.
A megmosott hajdinat a forrasban levo tejbe tesszuk, sozzuk majd
takareklangon puhulasig fozzuk. (Ha fozes elott megpiritjuk a magokat, diora
emlekezteto lesz az ize.)
Toltott tok
Hozzavalok: 3 kis tok, 30 dkg daralt hus, 15 dkg hajdina, 10 dkg gomba,
voroshagyma, so bors, tejfol.
A tokoket hosszaban kettevagjuk, tisztitjuk, hamozzuk. A piritott hagyman a
daralt hust az aprora vagott gombaval atsutjuk. A fott leszurt hajdinat
hozzaadjuk. A keverekkel megtoltjuk a tokoket. Tuzallo talra tesszuk, keves
vizet ontunk ala, kaporral fuszerezzuk. Forro sutoben atsutjuk. A levet
tejfollel besuritjuk, martaskent talaljuk.
Hajdinatorta
Hozzavalok: 14 dkg hajdinaliszt, 14 dkg cukor, 14 dkg vaj, 14 dkg mandula, 3
tojas, barack vagy ribizlilekvar, fel sutopor.
A vajat, cukrot, tojassargajat habosra keverjuk. A feherjebol kemeny habot
verunk. A megdaralt mandulat osszekeverjuk a liszttel, es sutoporral, majd
hozzaadjuk a kikevert masszahoz. A tortaformat megvajazzuk, megszorjuk egy
kanal daralt mandulaval, majd a beleontott masszat megsutjuk. Ha kihult
harom lapra vagjuk es megkenjuk a lekvarral.
Jo fozocskezest
Gyula
  | 
	 
	
		| + -  | Os magyar etelek (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Sziasztok!
Sok helyen kerestem os magyar etelek receptjeit (bogracsban keszitheto,
hagyomanyos fuszerezesu), de nem talaltam sehol. Ha valaki tud ilyet
(ilyeneket), kerem irja meg.
Eszter
  | 
	 
	
		| + -  | Re: lekvar/dzsem +emil cim problemak (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Vica,
> Ma delelott eprdzsemet raktam el, 3:1 aranyu Oetker befozocukorral.
> Delutan beszeltem egy baratnommel, es egeszen elbizonytalanitott.
> Kerdes: van-e ennek a dunsztolasnak tenyleg valami letjogosultsaga, es
> mi a helyzet a szalicillal? En azt sem tettem a dzsemre.
> Varom a kulonbozo dzsemkeszitesi, lekvarkeszitesi fortelyokat.
Ha megnézed az osszetevoket a cukor csomagolasan, akkor meglatod hogy
tartosito is van benne. Ez allitolag elengedhetetlen, ha kevesebb cukrot
hasznal az ember mint 1:1. Es a csomagolason leirt recept is megbizhato.
En jo par eve keszitek igy lekvart, 1:2 cukorral es soha nem volt semmi
baj, elallt majdnem 1 evig is (lehet hogy tovabb is elallt volna, de
ahhoz tul finom volt :-) ). So"t, rendszerint az en befotteimet nehezebb
felnyitni mint mast, olyan jol zar az alulnyomas. Az uvegeket nagyon
gondosan kimosom, sutoben megszaritom es miutan lehetoleg szinultig
toltom a lehetoleg meg fovesben levo lekvarral, azonnal lezarom es
megforditom.
Ha csak szalicil+dunsztolassal lehetne, akkor bele se fogtam volna, epp
az csinalt kedvet, hogy a befozocukor +csavaros uveg eljaras olyan
egyszeru es gyors.
Emil cim problemak:
Asszem, aki kuldott levelet odaragado teszta temaban privat is es
visszajott, az nem irta be a helyes cimet. Amiota megvaltozott a HIX
cim, azota maskepp jelennek meg a cimek a levelekben. Az eredeti emil
cimben a @ jel = jellel van behelyettesitve es a vegere @nospam.hix.hu
van ragasztva.
Azaz pl:
ha a HIX levelben igy all:  
akkor az eredeti cim:  
Udv
Emilia, Stuttgart
  | 
	 
	
		| + -  | Re: Re: Teszta odaragad (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Az tuti ,hogy sok vizbe kell fozni!!Ha forr a viz akkor beleteszed a tesztat ma
jd 1percig fozod kevergetve,aztan lezarod alatta a gazt.Majd fedovel letakarva 
8-10percig allni hagyod,aztan leszurheted!Ennyi!!
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: adsl-253-80.adsl-pool.axelero.hu)
  | 
	 
	
		| + -  | Re: Teszta odaragad (mind) | 
		VÁLASZ  | 
		Feladó:   (cikkei)
		 |  
		
Szia Geza!
A KONYHA 1180-ban irta  :
>Tudja-e valaki, mit kell tenni annak erdekeben, hogy fozes kozben le
ragadjon l
>e a teszta a labas aljara? Probalom en kavargatni, olajjal is probalkoztam
mar,
> de semmi  nem segit. Biztos tudja valaki. (A valaszt legyszi maganban -
is -)
Nalam egyforma fozesi korulmenyek kozott a kulonboz tesztak leragadnak a
Barilla tesztak kivetelevel.
Udv, Zsuzsi
HIXEditor 1.15beta8
Ui.: Ment maganba is
  | 
	 
	 
 |